393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin nem bombázza Ukrajnát az ortodox karácsony idején – Kérdés, mit lép erre Zelenszkij

10perc.hu
2023. 01. 05.
Putyin nem bombázza Ukrajnát az ortodox karácsony idején – Kérdés, mit lép erre Zelenszkij

Az orosz elnök utasítására a harci érintkezés egész vonalán egyoldalú fegyvernyugvást vezetnek be január 6-án déltől január 7-én éjfélig.

Még ha csak másfél napra is, de úgy tűnik, elhallgathatnak a fegyverek Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

„Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy Szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten" - hangzott az elnöki rendelet.


Most már csak az a kérdés, mi lesz minderre Volodimir Zelenszkij válasza     Fotó: Twitter/DefenceU


Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett. Az orosz ortodox egyházfő a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Putyinnak, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és "egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval" mozdítsák elő.

Most már csak az a kérdés, mi lesz minderre Volodimir Zelenszkij válasza… Mindenesetre tanácsadója, Mihajlo Podoljak képmutatásnak nevezte, hogy Vlagyimir Putyin 36 órás tűzszünetre szólított fel az ortodox karácsony alkalmából.

Az ukrán elnök főtanácsadója szerint Ukrajna nem támad más országra és nem öl civileket, ahogy Oroszország teszi, hanem csak a megszálló orosz katonákat támadja - írta a 24.hu

Podoljak azt írta a Twitteren: csak akkor lesz „ideiglenes tűzszünet”, amikor majd Oroszország elhagyja a megszállt ukrán területeket, addig pedig a Kreml „tartsa meg magának” a képmutatást.



Főkép forrása:
Facebook/east2west news

További cikkek