388.88 Ft

361.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Profi ökölvívás: a nehézsúly ukrán királya, Olekszandr Uszik meglátogatta barátja edzőtermét, ahol sötétség és a halál szaga uralkodik

10perc.hu
2023. 02. 07.
Profi ökölvívás: a nehézsúly ukrán királya, Olekszandr Uszik meglátogatta barátja edzőtermét, ahol sötétség és a halál szaga uralkodik

Az IBF, WBA, WBO és IBO szervezetek világbajnoka a háború sújtotta Ukrajnában készül a királykategória másik világklasszisa, a WBC és a Ring Magazin vb-övét birtokló brit Tyson Fury ellen.

Ki hinné, hogy a profi ökölvívás királykategóriájának egyik uralkodója, Olekszandr Uszik a háború sújtotta Ukrajnában készül élete talán legnagyobb meccsére. Ugyanis az ukrán bunyós ha legyőzi a nehézsúly másik világklasszisát, Tyson Furyt, akkor végrehajtja azt a bravúrt, hogy a cirkálósúly után a királykategóriában is egyeduralkodóvá váljon.

Az orosz ukrajnai invázió első évfordulója közeledtével a nehézsúlyú világbajnok a háború pusztításáról és a remény jeleinek kereséséről beszélt a The Guardian újságírójának, miközben keményen készül a fővároson, Kijeven kívüli edzőtáborában. Uszik soványnak, ugyanakkor fittnek tűnik, és a kőkemény edzések mellett honfitársai megsegítésében is tevékeny szerepet vállal.

Egy olyan, Muhammad Alit ábrázoló pólót visel a kabátja alatt, amit egy barátjától kapott 36. születésnapjára még január 17-én. De kapott mást is: egy ukrán zászlót, melyet a fronton harcoló katonák írtak tele bíztató üzenetekkel. Állandóan aggódik a Kijevben élő családja miatt, akik szerencsére jól vannak.

„Hála Istennek, minden rendben van a családdal. Már megszoktam a hiányukat, de persze izgulok értük. Ugyanakkor tudom, az emberek felkészültek arra, hogy ezek a kutyák elindítják a bombáikat, újra lőni kezdenek ránk. Lemennek az óvóhelyre, és ott élik a mindennapi életüket” – jelentette ki Uszik.


Az ukrán bunyós rövidesen élete meccsét vívja majd a brit Tyson Fury ellen     Fotó: The Guardian/Andrij Juscsak


Az ukrán világklasszis nemcsak a jelenlétével segít honfitársain, hanem anyagilag is. Az elsők között csatlakozott a kormány UNITED 24 elnevezésű programjához, amelynek célja, hogy 18 lebomházott épületet helyreállítsanak öt, Kijevhez közeli városban. A munkálatok végeztével 4237 ukrán térhet majd vissza újjáépített otthonába.

Uszik 205 000 dollárt adott bele a programba, és természetesen további anyagi segítséget is megad a folytatásban. Elsőnek egy olyan épületet választott ki, melyben egy barátja, az oroszok által meggyilkolt Olekszij Dzsunkivszkij edzőterme található. Illetve most, annak a romjai.

„Amikor megérkeztem, mélyen meghatódtam. Az alagsorban volt egy edzőterem, ahol jó barátom, tanította a gyerekeket bokszolni. Orosz katonák ölték meg. Olekszij nagyon bátor és merész volt. Szerette a gyerekeket, bokszolói pedig jó eredményeket értek el. Amikor az oroszok megérkeztek, nem adta fel. Nem volt magas, de oroszlánszíve volt, miközben védte az edzőtermét. Közvetlenül az épület előtt vagy az edzőteremben ölték meg. Nem tudom biztosan” – fogalmazott Uszik.

Az ukrán bunyós rövidesen élete meccsét vívja majd a brit Tyson Fury ellen. Egy biztos, motivációban nem lesz hiánya, hiszen esetleges győzelmével enyhíthet honfitársai szenvedésén.

„Sosem felejtem el, amikor itt jártam, gyerekek nevetése és a bokszhoz tartozó illat járt be mindent. Most már csak a sötétség és a halál szaga van jelen. Vissza akarom vinni a fiatal sportolókat ebbe az edzőterembe, és vissza akarom juttatni az embereket az otthonaikba” – állította Uszik.

Főkép forrása:
The Guardian/Andrij Juscsak

További cikkek