393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Páratlan leletek Szakkarában

10perc.hu
2020. 11. 16.
Páratlan leletek Szakkarában

Több mint 100 érintetlen szarkofágnak a felfedezését jelentették be az egyiptomi hatóságok, akik szerint még távolról sincs vége a kincsek feltárásának a nagy fáraókori temetőben.

Fantasztikus leletekre bukkantak régészek Egyiptomban. A szakkarai nagy fáraókori temetőben 2000–2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat találtak három, 12 méter mély temetkezési aknában. A híres Dzsószer-piramis melletti nekropoliszban nem sokkal ezelőtt előbb szeptemberben 27, majd októberben 59 érintetlen és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágra bukkantak.



A koporsók mellett 40 aranyozott istenszobrot illetve halotti maszkot is felszínre hoztak a kutatók. A leletek a késő korra (i. e. 664–332) és a három évszázadon át uralkodó ptolemaioszi dinasztia (i. e. 323–30) idejére nyúlnak vissza. A régészek úgy vélik, Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt, és abban bíznak, hogy rövidesen megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek