393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Ötszázezer szócikk a magyar Wikipédián

2022. 02. 17.
Ötszázezer szócikk a magyar Wikipédián

A legismertebb szabad enciklopédia, a Wikipédia magyar nyelvű változata 19 évnyi munka és közel 25 millió szerkesztést követően elérte a félmillió szócikket.

A magyar nyelvű változat 500 ezer szócikkével a huszonhatodik a Wikipédiák között, és a legnagyobb magyar lexikon. Összehasonlítva, a Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz.

A Wikimédia Magyarország Egyesület MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a Wikipédia magyar nyelvű változatát mintegy tízmillió eszközről látogatják rendszeresen és havi százmillió szócikket néznek meg. A magyar kiadás bővítésében és javításában havonta nagyjából 5 ezer alkalmi vagy rendszeres szerkesztő vesz részt.

A Wikipédia szócikkeit bárki bővítheti a minden lapon megtalálható "szerkesztés" gombra kattintva. A szócikkeknek semleges nézőpontból kell íródniuk és megbízható forrásokon alapulniuk. A legaktívabb szerkesztők folyamatosan ellenőrzik a változtatásokat, és a problémásakat általában perceken belül visszavonják.

A Wikipédia egy szabadon használható internetes enciklopédia, amely angolul 2001-ben, magyarul 2003-ban indult, és mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált, amelyet havonta több mint félmilliárdan látogatnak.

A több száz különböző nyelven mintegy negyvenmillió szócikket tartalmazó enciklopédiát 70 ezer önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat.
A weboldalt kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, a finanszírozást az olvasók adományai biztosítják. Magyarországon a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti a szerkesztők munkáját.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek