387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ötmillió beoltott, és máris mehetünk a lagziba!

10perc.hu
2021. 04. 29.
Ötmillió beoltott, és máris mehetünk a lagziba!

Újabb, a nyitásról szóló kormánydöntéseket ismertetett ma Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Több, fontos bejelentést tett a mai napon a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta online sajtótájékoztatóján, hogy péntekig minden valószínűség szerint elérik a négymillió beoltottat, így újabb korlátozások csökkentésére, eltörlésére kerülhet sor, igaz, csak azok számára, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy még nem múltak el 18 évesek. Ezekről korábban már írt a 10perc.hu portál is.

Ha meglesz péntekre a 4 millió beoltott, akkor szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete 11 óráról éjfélre módosul, az üzletekben pedig este 11 óráig lehet vásárolni.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a vendéglátóhelyek belső tereit szintén 11 óráig látogathatják majd, s ide a szülők, családtagok magukkal vihetik még a 18. életévüket be nem töltött gyermekeiket is. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik szállodákba, állatkertbe, vadasparkokba, múzeumokba, mozikba, színházakba és könyvtárakba mehetnek.

Ha holnap meglesz a négymillió beoltott, akkor jönnek az újabb könnyítések    Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Az edzőtermekbe, uszodákba is kizárólag védettségi igazolvánnyal érkezők, a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, valamint a versenyre vagy mérkőzésre készülő 18 év feletti igazolt sportolók mehetnek be. A védettek és a felügyeletük álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.

A következő, már az emberek által nagyon várt nyitás az ötmillió oltás elérésekor - várhatóan május harmadik hétvégéjéig – jöhet el, amikor feloldják a lakodalmakra, valamint a magán- és családi rendezvényekre vonatkozó tilalmat. Viszont addig a korlátozások megmaradnak, akárcsak a csoportosulásra, gyülekezésre, maszkviselésre és a távolságtartásra vonatkozó szabályok.


A védettségi igazolvánnyal rendelkezők és gyermekeik mozikba is mehetnek négymillió beoltott elérését követően     Fotó: freepik.com


Számos intézkedést hozott a kormány a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban is. Például a közokirat-hamisításnak minősített eseteként lesz büntethető a védettségi igazolvány hamisítása, illetve a hamis védettségi igazolvány bemutatása.

Szigorúan szabályozzák az üzemeltetők és a szolgáltatók felelősségét is: amennyiben nem kérik a védettségi igazolvány bemutatását, azonnali - 100 ezertől egymillió forintig terjedő - pénzbírság szabható ki, a szabályokat szándékosan vagy teljesen figyelmen kívül hagyók pedig akár egyéves bezárással is sújthatók.

A magyar védettségi igazolványokkal egy, igazán fontos gond lehet, ugyanis azon nem tüntetik fel, hogy az illető milyen oltást kapott. Márpedig az Európai Unió területén és a világ számos országában a kínai vakcinát nem fogadják el – ez nem azt jelenti, hogy nem hatásos oltás a vírus ellen –, így, aki azt kapott, nem biztos, hogy beutazhat a fent említett országokba. Az orosz Szputnyik-vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség már bevizsgálta, rövidesen azzal beoltva is korlátlanul lehet utazni.


A kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolványok elismeréséről     Fotó: MTI/MTVA


Az uniós védettségi igazolványon ezért szerepelni fog, hogy az adott személy milyen oltást kapott. Mivel a magyaron ez nem szerepel, így a kormány felhatalmazta a külügyi tárca vezetőjét, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a védettségi igazolványok elismeréséről.

Szerbia és Montenegró már jelezte ezirányú készségét, így a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek ugyanolyan előnyei lesznek az érintett országban, mint a helyi védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ugyanez fordítva is igaz lesz: a magyar kormány is elfogadja más országok védettségi igazolványait.

Ha valakit beoltanak, vagy hivatalosan átesett a fertőzésen, és ennek ellenére nem kapja meg a védettségi igazolványát, az jelezheti azt az illetékes hivatalnak.

Az orvosok feladata, hogy rögzítsék az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben – itt tudja ellenőrizni mindenki, hogy szerepel-e a rendszerben az immunizációja –, és a Belügyminisztérium automatikusan intézi az okirat kiállítását, amelyet postára adnak. Így az igazolvány átlagosan tíz nap alatt érkezik meg az érintetthez.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek