393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Oroszország megtámadta Ukrajnát! Hadoszlopok tartanak a frontvonalak felé!

10perc.hu
2022. 02. 22.
Oroszország megtámadta Ukrajnát! Hadoszlopok tartanak a frontvonalak felé!

Vlagyimir Putyin parancsára megindult az orosz hadigépezet, hogy a Magyarországon is jól ismert szlogen – ideiglenesen ott állomásozó békefenntartók – árnyékában bekebelezze a két szakadár köztársaságot.

Bekövetkezett az, amit az oroszok annyira tagadtak, illetve a nyugati államok és az ukránok hangoztattak: az orosz csapatok behatoltak Ukrajna területére. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este videóüzenetben jelentette be az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok Moszkva általi elismerését, és felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy "biztosítsák a békefenntartást" a Moszkva által Ukrajnától függetlennek elismert területeken.

A putyini rendelet szerint az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma látja el a békefenntartó feladatokat a baráti, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodások megkötéséig a szakadár köztársaságokban. Azt mi, magyarok is pontosan tudjuk, mit jelent az, ha az oroszok ideiglenesen állomásoznak valahol, és ők hozzák el az adott területre a békét…

Az orosz elnök a rosbalt.ru híre szerint már tegnap késő este benyújtotta az Állami Dumának az Oroszország és a Donyecki és Luganszki Népköztársaság közötti barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződések ratifikálásáról szóló törvényjavaslatokat.



A szerződéseket 10 évre tervezik megkötni, melyek további 5 évre automatikusan meghosszabbíthatóak. Ebben egyértelműen megfogalmazták, hogy Oroszország és a két szakadár köztársaság közösen ellensúlyozza bármely állam ellenük irányuló agressziós cselekményeit, és segítséget nyújt egymásnak, beleértve a katonai segítséget is.

Ez utóbbi már el is kezdődött. Amint arról szemtanúk elbeszélései alapján, illetve több video bemutatását követően az ukrán Szabadság Rádió beszámolt, nagy létszámú hadoszlop indult el a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti Donyeck városából az ukrán fegyveres erők állásai irányába.

A több mint száz egységből álló hadoszlop, amely Donyeck központjából indult, és kijevi idő szerint este tízkor ráhajtott a Donyeck és Makijivka közötti autópályára, és feltehetően Jaszinuvata település felé tartott. A donyeckiek azt mondták, hogy az elmúlt nyolc év alatt nem láttak ennyi katonát a város utcáin.



Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna nem adja fel területeit, és a nemzetközileg elismert határai Oroszország lépései ellenére is változatlanok maradnak. Hangsúlyozta, hogy Kijev elkötelezett a helyzet békés, diplomáciai úton történő rendezése mellett.

„A saját földünkön vagyunk, nem félünk senkitől és semmitől, nem tartozunk senkinek semmivel, és nem is adunk senkinek semmit, és ebben biztosak vagyunk. Mert nem 2014 februárja van, hanem 2022 februárja. Más ország, más hadsereg" - fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök szavai szerint hazája egyértelműen szuverenitása és területi integritása megsértésének minősíti Oroszország legutóbbi lépéseit. Kiemelte, hogy e döntések következményeiért minden felelősség Oroszország politikai vezetését terheli.

Főkép forrása:
Orosz Védelmi Minisztérium sajtószolgálata

További cikkek