EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Orosz rakétatámadás ért egy lengyel várost, két ember meghalt

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Radio Zet

A Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő Przewodówba két tévesen célzott rakéta csapódott be.

Ha eddig csak közeledtünk a III. világháborúhoz, most már a szélére sodródott a világ, ugyanis orosz rakéták csapódtak be az ukrán határhoz közeli Przewodów város egyik gabonaszárítójába. A támadás következtében két ember meghalt - közölte honlapján a Radio Zet.

A Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be. A rendőrség és a katonaság a helyszínen van - tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

A helyzet több mint súlyos, ugyanis Lengyelország tagja a NATO-nak, így az őket ért bármilyen támadásra a nyugati katonai szövetség válaszol. Mivel Magyarország is NATO-tag, a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba.

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral.


ÉLŐ

Bűte Zsolt

4 hónapja

Az Egyesült Királyság vizsgálódik

James Cleverly brit külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Királyság "sürgősen megvizsgálja a Lengyelországban becsapódó rakétákról szóló jelentéseket".

Az Egyesült Királyság kapcsolatban áll Lengyelországgal és más NATO-szövetségesekkel – tette hozzá.

Bűte Zsolt

4 hónapja

Kaiser Ferenc: baleset volt a lengyelországi rakétabecsapódás

Minden bizonnyal orosz rakéták csapódtak be lengyel területen, de ez baleset volt, nem lehet belőle újabb háború - erről beszélt Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatornán kedd este - írta az MTI.

A szakértő elmondta, hogy a nap folyamán - nyilvánvalóan a G20-ak találkozójához igazítva - nagyszabású orosz rakétatámadás zajlott az ukrán kritikus infrastruktúra ellen. Feltehetően ennek részeként csapódhatott be orosz eszköz Lengyelország ukrán határhoz közeli területeire, de kizárható, hogy ez szándékos volt, minden bizonnyal baleset történt.

Szerinte az oroszok a készleteik nagy részét már elhasználták, azok a régebbi típusok, amiket most vetnek be, akár 10-15 kilométerrel is eltéveszthetik a célt. De az is előfordulhat, hogy az ukrán légvédelem megrongálta az orosz rakétákat, ezután csapódtak be Lengyelország terültén. Orosz részről a szándékosság egyrészt azért zárható ki, mert akkor nem két rakéta talál el egy gabonatárolót. Másrészt a történtek tovább rongálják Oroszország nemzetközi megítélést, s ez sem lehetett az oroszok célja - mutatott rá Kaiser Ferenc.

Minden bizonnyal tisztázódni fog, mi történt. A rakéták maradványai, illetve útvonaluk vizsgálata alapján ez egyértelmű lesz, ahogy néhány éve a Donbasz fölött lelőtt maláj gép esetében is - fűzte hozzá.

Kaiser Ferenc ugyanakkor elmondta azt is: a NATO - Lengyelországot is beleértve - érezhetően tompítja a történteket, nekik sem érdekük az események eszkalálódása.

Borzasztóan feszült a helyzet - jegyezte meg a szakember. A G20-as csúcson ott van Lavrov orosz külügyminiszter: meglesz a téma. A legtöbben azon dolgoznak, hogy ez az ügy megoldódjon - mondta Kaiser Ferenc.

Bűte Zsolt

4 hónapja

Ursula von der Leyen riasztónak találja a lengyelországi robbanást

„Riasztóak a lengyelországi robbanásról szóló hírek, ami egy Ukrajna elleni hatalmas orosz rakétatámadás után következett be”

– írja Ursula von der Leyen az Európai Biozottság elnöke.Bűte Zsolt

4 hónapja

A Twitteren üzent a NATO főtitkára

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Twitteren írta, hogy Andrzej Duda lengyel elnökkel beszélt a robbanásról.

"Részvétemet fejeztem ki az emberéletek elvesztése miatt. A NATO figyelemmel kíséri a helyzetet, a szövetségesek pedig szorosan egyeztetnek egymással. Fontos, hogy minden tény megállapításra kerüljön" - írta.
Bűte Zsolt

4 hónapja

Amit a lengyelországi „rakétacsapásról” eddig tudunk

A legfrissebb hírek arról, hogy kóbor orosz rakéták találtak el egy farmot egy lengyel faluban, két ember halálát okozva:

- A lengyel nemzetbiztonsági tanács összeül, miután a hírek szerint orosz rakéták csaptak le egy farmra Przewodówban, az ukrán határ közelében.

- Hivatalos megerősítés még nem érkezett a lengyel kormánytól vagy amerikai tisztviselőktől – az eredeti forrás az AP jelentése szerint az amerikai hírszerzés volt.

-A Pentagon szóvivője így nyilatkozott: "Tudomásunk van azokról a sajtójelentésekről, amelyek szerint két orosz rakéta csapódott be egy Lengyelországon belüli helyre az ukrán határ közelében. Elmondhatom, hogy jelenleg nem rendelkezünk olyan információkkal, amelyek megerősítenék ezeket a jelentéseket, és tovább vizsgáljuk az ügyet"

Az orosz védelmi minisztérium „szándékos provokációnak” nevezte a jelentéseket.

Több tucat orosz rakéta vette célba Kijevet és más ukrán városokat kedden – Ukrajna szerint Oroszország több mint 90 rakétát lőtt ki, amelyek közül 73-at lelőttek

Ukrajna azt állítja, hogy ez volt Oroszország legnagyobb csapása az ország energiarendszere ellen a februári invázió óta – sok áramszünetet vezettek be, mivel az infrastruktúra sérül.