EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Orosz és kínai együttműködés az amerikaiak ellen?

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: rosbalt.ru

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszország és Kína elsődleges feladata a magas szintű együttműködésük megerősítése, melynek révén közösen mozdíthatják elő a többpólusú globális fejlődést és a regionális integrációt.

Kétnapos hivatalos látogatásra Kínába utazik ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki az út előtt tartott videokonferencián abszolút nem titkolta, hogy az amerikai dominanciával szemben szükség lenne a lehető legmagasabb színtű orosz-kínai együttműködésre. Az orosz külügyi tárca vezetője kijelentette, a nemzetközi helyzet jelentős változásokon megy keresztül, melyek során a gazdaság, pénzügy és politikai befolyás új központjai válnak egyre erősebbé.

„Ezeket az objektív fejleményeket, amelyek egy valóban többpólusú és demokratikus világ kialakulásához vezetnek, hátráltatják a nyugati országok, különösképpen az Egyesült Államok. Az orosz-kínai kapcsolatok történelmi csúcson állnak, mentesek az ideológiai gátaktól, valamint nincsenek kihegyezve egyetlen harmadik országgal szemben sem. De egy dologban lépnünk kell, el kell távolodnunk attól a fizetési rendszertől, melyet a nyugati világ ellenőrizni, felügyelni tud” – fogalmazott a rosbalt.ru szerint Lavrov.


Kétnapos hivatalos látogatásra Kínába utazik ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszter    Fotó: rosbalt.ru


Az orosz külügyminiszter úgy értékelte, hogy Oroszország és Kína elsődleges feladata a magas szintű együttműködésük megerősítése, melynek révén közösen mozdíthatják elő a többpólusú globális fejlődést és a regionális integrációt, miközben méltányos, demokratikus és stabil nemzetközi és regionális rendet biztosíthatnak.