395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Őrizetben Mianmar demokratikusan megválasztott vezetői

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 03.

A hatalmat puccsal megragadó katonai junta Aung San Suu Kyi-t és U Win Mginl már bírói ítélettel tartja fogságban.

A mianmari rendőrség számos, illegálisan behozott, engedély nélkül használt adóvevő, úgynevezett walkie-talkie birtoklásával és az import-export törvények megsértésével vádolja Aung San Suu Kyi-t, az ország két nappal ezelőtt katonai puccsal megbuktatott vezetőjét. Mianmar köztársasági elnöke, a civil U Win Mginl ellen szintén vádat emeltek a katasztrófavédelmi törvény megsértése miatt. A Reuters hírei szerint a hadsereg vezetői szorgalmazták a két politikus őrizetben tartását február 15-ig, amit a bíróság jóvá is hagyott.


A katonai vezetés figyelmeztetést adott ki: ne vegyenek részt az emberek tiltakozó megmozdulásokban     MTI/EPA/Lynn Bo Bo


Suu Kyi-t hétfőn vették őrizetbe az elnökkel és a tavaly év végi parlamenti választást toronymagasan megnyerő pártja több vezető politikusával együtt. A politikusok letartóztatására az újonnan megválasztott parlament első ülése előtt került sor. Suu Kyi pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért egyik tisztségviselője a Sunday Times ázsiai tudósítójának elmondta, az idős politikusnő a rezidenciáján tartózkodik, ahol házi őrizetben van.

Az országban e közben tiltakozáshullám vette kezdetét egy civil engedetlenségi mozgalom keretein belül. Mivel a nagyvárosok utcáit megszállta a katonaság, az ellenállás leginkább online formában nyilvánul meg. Aktivisták Civil Ellenállási Mozgalom néven Facebook csoportot hoztak létre a katonai puccsal való szembehelyezkedés jegyében. Mára a 24 órája létező csoport már 150 ezer követőt számlált.


Aktivisták Civil Ellenállási Mozgalom néven Facebook csoportot hoztak létre a katonai puccsal való szembehelyezkedés jegyében, amihez már orvosok és nővérek is csatlakoztak      MTI/EPA/Lynn Bo Bo


Orvosok és nővérek is csatlakoztak azon hivatásos dolgozókhoz, akik sztrájkot hirdettek a katonai hatalomátvétel ellen tiltakozva. Kijelentették, csak a demokratikusan választott kormány rendeleteit hajtják végre. A hatalmat magához ragadó junta ugyanakkor arra figyelmeztetett: egyes médiumok és személyek olyan értesüléseket posztolnak a közösségi média felületein, melyek zavargásokhoz vezethetnek instabil helyzetet teremtve az országban. A katonai vezetés figyelmeztetést adott ki: ne vegyenek részt az emberek tiltakozó megmozdulásokban. E helyett működjenek együtt a katonai kormányzattal a törvényeknek megfelelően.

Kedd este a nagyvárosok utcái a tiltakozó autósok hangos dudálásától voltak hangosak, miközben a junta megalakította kormányát, melyet a hadsereg vezetője Min Aung Hlaing elnököl. A kabinetet jelenlegi és korábbi tábornokok alkotják az AFP hírügynökség beszámolója szerint. A katonaság egyébként választási csalásokra hivatkozva vette át a hatalmat, és az új kormány máris jelezte: egy független és elfogulatlan tagokból álló, új választási bizottság fogja kivizsgálni a csalások ügyét.

Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek