392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem tudod kivárni a kórházi műtéted sorát? Mutatjuk, mennyiért operálnak meg egy magánklinikán

10perc.hu
2023. 01. 13.
Nem tudod kivárni a kórházi műtéted sorát? Mutatjuk, mennyiért operálnak meg egy magánklinikán

Egy friss kutatás szerint a magánellátásban korábban részt vevők elsősorban az ár-érték arányt nézik, amikor szolgáltatót választanak.

Nem kevés pénzbe kerül, ha valaki szeretné elkerülni a várakozást egy-egy műtétre Magyarországon. 2023-ban sok beavatkozás esetében csak nő a várakozók száma, amit az intézmények azóta sem tudnak lefaragni. Lehetőség van a műtéteket magánúton elvégeztetni, azonban ez több havi fizetésbe is belekerülhet.

Egy friss kutatás szerint a magánellátásban korábban részt vevők elsősorban az ár-érték arányt nézik, amikor szolgáltatót választanak; 28 százalékuknak ez a fő döntési szempont, 68 százaléknál szerepel a szempontok között. Egy akkora beavatkoznál sincs ez másként, mint egy műtét, ahol több tíz- vagy akár százezres árkülönbség is lehet.

A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogy mennyibe kerülne, ha valaki csípő- vagy térprotézis műtétet, epekő-, sérv- vagy szürkehályogműtétet végeztetne magánúton. Ezekre jellemzően hosszú a várólista az állami ellátásban.


Lehetőség van a műtéteket magánúton elvégeztetni, azonban ez több havi fizetésbe is belekerülhet     Fotó: Pixabay


A szürkehályog műtét van, ahol egy fókuszú lencsével 300 ezer forinttól, multifokális lencsével 415 ezer forinttól, és tórikus lencsével 360 ezer forinttól kérhető. Máshol a szürkehályog műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel 403 ezer, tórikus hajlítható műlencse beültetéssel 530 ezer, EDOF lencsével 795 ezer, tórikus, multifokális hajlítható műlencse beültetéssel 851 ezer forintba kerül.

Az epekövektől végleg az epehólyag eltávolításával, laparoszkópos műtéttel lehet megszabadulni. A laparoszkópos epehólyag eltávolítás 490 ezer forinttól érhető el. Van olyan magánklinika, ahol idén már 561 ezer forint, de az összeg akár a 699 ezer forintot is elérheti.

A sérvműtétek árát meghatározza, hogy érzéstelenítéssel, vagy altatásban, implantátummal, vagy anélkül végzik-e, és hogy egy- vagy kétoldali beavatkozásra van-e szükség. A hasfali sérvműtét attól függően, kis, közepes vagy nagy bevatakozásról van-e szó 450-690 ezer forinttól elérhető.


A jelenlegi nettó átlagkereset egy szürkehályog műtétet még fedezhet Magyarországon magánkórházban     Fotó: Freepik


A csípő- és térdprotézis műtétek ára nagyban függ attól, milyen típusú protézist ültetnek be. Ezek a műtétek már sokkal drágábbak, mint kivetetni egy epehólyagot: a költségek szinte biztosan 2 millió forint felett lesznek, de van olyan magánklinika, ahol ennyibe kerül pusztán a műtét, az implantátum árát még ezen felül kell megfizetni.

Az árlisták alapján belátható, hogy akár egy kisebb beavatkozásról legyen szó - mint az epehólyag eltávolítás, vagy a szürkehályogműtét -, akár nagyobbról, egy átlagos magyarnak nagy kiadást jelenthet magánúton.

Az utolsó friss adatok szerint Magyarországon a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 339 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 352 000 forintot ért el. Ez egy szürkehályog műtétet még fedezhet Magyarországon magánkórházban, egy epeműtétre azonban már kevés. Egy csípő- vagy térprotézis műtéthez pedig átlagosan több mint 6 havi fizetésre van szükség.

További cikkek