393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem kell senkinek egyedül töltenie utolsó éveit...

10perc.hu
2022. 12. 22.

Vannak olyan nyugdíjas otthonok, ahol minden nap olyan lehet a bentlakók számára, mint egy igazi luxusnyaralás.

A kényelmes élet, a szórakozás, a társaság nem csak a fiatalok kiváltsága, az életünk utolsó évtizedeiben is fontos, hogy kiteljesedve, boldogan, biztonságban, szükség szerint szakértő támogatással éljünk. Ha megvan az elhatározás, érdemes időben kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb nyugdíjas otthont.

Ugyanis esetenként egy-másfél év is lehet a várakozási idő, akár állami, egyházi, vagy magánkézben lévő intézményt választunk. Mit tehetünk, mire figyeljünk, hogy valóban jó intézményt találjunk magunknak vagy idős rokonunknak, barátunknak?

Nagyon jó, ottlakást is biztosító hely akár egy idősek otthona, vagy egy nyugdíjasház, de a szociális szolgáltatások körében számos olyan, otthon is igénybe vehető szolgáltatás elérhető, ami lehet, hogy kielégítő segítséget tud nyújtani rövidebb vagy hosszabb időn át.

Idősek otthonába általában olyan személyek vehetők fel, akik önmaguk ellátásáról nem vagy csak folyamatos segítséggel képesek gondoskodni, legalább napi 4 órát meghaladó ápolásra, gondozásra van szükségük.


Van, aki könnyedén fölszámolja az előző otthonát, új életet kezd, nagyon-nagyon lelkesen áll az új időszak elé     Fotó: Freepik


Nagyon fontos szempont az épített környezet: hogy néz ki az épület, milyen méretűek a szobák, egyedül lakhatunk-e, mekkora a fürdőszoba, akadálymentes-e az étterem, elég tágas-e, van-e esetleg beauty és wellness részleg, helyben elérhető-e a masszázs vagy akár a fodrász. A másik része a szolgáltatások széles körű elérhetőségének kérdése.

„Ma már alapvető, hogy egy ilyen helyen 24 órában gondozói szolgálat áll rendelkezésre, ami minden igényükre kiterjed. Nem mellékes az sem, hogy kitakarítják az apartmanunkat, kimossák a ruháinkat, megfőznek nekünk, nem nekünk kell lenyírni a füvet, mégis csodaszép kertben gyönyörködhetünk. Nagyon kényelmes és biztonságot is jelent, ha helyben van orvosi vagy szakorvosi járóbeteg ellátás” - mondta el a 10perc.hu kérdésére Huszár Viktória, a Golden Palace Göd ügyvezetője.

Ugyanakkor változó, hogy mennyire nehéz az idős embereket arra rávenni, hogy elhagyják az otthonukat és egy apartmanházban folytassák az életüket. Valaki 2-3 helyet néz meg, más 10-et, sőt, 20-at is, mielőtt a végső döntést meghozza. Van, aki könnyedén fölszámolja az előző otthonát, új életet kezd, nagyon-nagyon lelkesen áll az új időszak elé, és van, akiknek nehezebb a váltás.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek