393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem árt, ha erre odafigyelsz! Ha lelép a kutyád, gigabírságot fizethetsz miatta

10perc.hu
2023. 01. 18.
Nem árt, ha erre odafigyelsz! Ha lelép a kutyád, gigabírságot fizethetsz miatta

Nincs kivétel, a menhelyi kutyák befogadója, de fajtiszta ebek gazdája is 450 ezer Ft állatvédelmi bírságot fizet, ha a kutyája kiszökik.

Minden gazdi rémálma, ha meglép a kutyája, akár csak pár órára is. Dolga végeztével aztán, mintha mi sem történt volna, hazamegy, de addig a gazda otthon retteg, kivel akadt össze, és mi van, ha lelövi közben egy vadász, vagy jön a gigabírság – írta meg a HelloVidék.

Magyarországon közel másfél millió kutya él és több tízezerre tehető a kóbor kutyák száma – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Más becslések szerint ma Magyarországon legalább 300.000 kutya él utcákon, közterületeken. De ettől jóval magasabb szám lehet a valóság. Közülük nem egynek van/volt gazdája, csak épp lelépett otthonról.

A kutyák ösztönösen kíváncsi lények, nem egy fajta közülük hihetetlen erős vadászösztönnel bír, és ha rájuk jön a csavaroghatnék, a kutya-biztosnak hitt kerítésen is simán megtalálják a legkisebb rést. Az is meglehet, hogy a kutyát megijesztette valami vagy valaki, és egyszerűen futásnak ered. Egy elszökött kutya azonban nagyon sok problémát tud okozni, ráadásul nincs mentség, minden esetben a gazdát terheli a felelősség!


Ha rájuk jön a csavaroghatnék, a kutya-biztosnak hitt kerítésen is simán megtalálják a legkisebb rést    Fotó: Pixabay


A kutyatartás, ahogy a gyermeknevelés, nem mindig egyszerű dolog, de jó a legelején tisztázni, minden gazda számára felelősség! Facebook posztjában Dr. Nagy Csilla jogász közölte, mi vár azokra, akik hagyják szabadon kószálni a négylábút.

Az alkalomszerű, egyszeri szökéstől meg kell különböztetni a rendszeres “önsétáltató” kutyákat. Az a jelenség már nem az állatvédelmi törvénybe ütközik, hanem szabálysértésnek, a “kutyával való veszélyeztetésnek” minősül. Itt már lényeges és vizsgálandó, hogy a kutya miért van állandóan kint az utcán.

Természetesen a jogalkalmazónak van lehetősége mérlegelni, és például az állatvédelmi törvény szerint “állatvédelmi bírság alkalmazása mellett vagy helyett a hiányosságok pótlására kötelezni”. Ez az eset körülményeitől függően lehet a kerítés megerősítése, kennelbe zárás, egyéb biztonsági előkészületek előírása a gazdának.


A border collie (balról a második) mindig keresi a lehetőséget, míg a másik szökős fajta a szibériai husky (jobbról az első)      Fotó: Pixabay


Nincs kivétel, a menhelyi kutyák befogadója, de fajtiszta ebek gazdája is 450 ezer Ft állatvédelmi bírságot fizet, ha a kutyája kiszökik. Az unalom, az elszigeteltség, a szexuális vágy mind-mind oka lehet a szökésnek. A kutyáknak sok mozgásra és még több figyelemre van szükségük, ha ezt megkapják, jó eséllyel elkerülhető a szökésük - írta a pet4you. Sokan a gazdát hibáztatják, mert szökős a kutyája, de azért azt is tudni kell, hogy egyes fajták hajlamosabbak a szökésre.

Ilyen például a border collie, mely terelő kutyának lett kitenyésztve, és mindig keresi a lehetőséget egy kis munkára. Másik szökős fajta a szibériai husky, mely képes bármilyen ok miatt megszökni, sőt, a gazda minden, a szökést megelőző próbálkozását csak egy újabb kihívásnak tekinti.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek