392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Negyeddöntőbe jutna a férfi kézilabda válogatott

10perc.hu
2021. 01. 13.
Negyeddöntőbe jutna a férfi kézilabda válogatott

Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a ma kezdődő egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése, amely a 27. lesz a sportág világversenyeinek sorában.

Az elkövetkezendő napok legrangosabb sportviadala kezdődik meg ma Egyiptomban. Ez lesz a 27. férfi kézilabda-vb, de az első, amelyet már a megemelt létszámmal, 32 csapattal rendeznek meg. A szurkolók nagy örömére a magyar válogatott is ott lesz a világbajnokságon, ahol a Gulyás István, Nagy László és José María Rodríguez Vaquero által irányított magyar csapat a gízai A csoportban lép majd pályára. Mikler Rolandék pénteken a Zöld-foki Köztársasággal, vasárnap Uruguayjal, jövő kedden pedig Németországgal mérkőznek.

A középdöntőbe az első három helyezett jut, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményüket. A felsőházban négy hatos csoportban folytatódnak a küzdelmek, a magyarokra továbbjutás esetén az Új Fővárosban az Európa-bajnok Spanyolország, Tunézia, Brazília és Lengyelország közül három csapat vár, és innen az első kettő jut a negyeddöntőbe. Oda, ahova a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) várja a válogatottat. Nagy László alelnök, a szakmai stáb tagja úgy fogalmazott, hogy a csapatnak is ez az elképzelése, vagyis az ambíciók összecsengenek az elnökség elvárásával.



„Szeretnénk minél több ponttal a középdöntőbe jutni. A németeket is szeretnénk legyőzni, és bár nem feltétlenül mi vagyunk az esélyesek, de van bennünk akarat és bizonyítási vágy, hogy maradandót alkossunk” – nyilatkozta az MTI-nek a korábbi világklasszis jobbátlövő.

Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, az esélyek kapcsán vakon tapogatóznak, hiszen napról napra jönnek az újabb hírek arról, éppen melyik csapatnál hány fertőzöttet találtak, és ez nagyban befolyásolja majd az egész világbajnokság kimenetelét. Hangsúlyozta, semmi okuk nem volt módosítani azon a kereten, amellyel a tavalyi Európa-bajnokságon sikeresen szerepeltek. Ahol mégis változtattak, ott szakmai okok állnak a háttérben. A szakmai stáb mind a 20 játékosra számít a tornán, ezért úgy kell készülniük, hogy bármikor bevethetők legyenek. Egy mérkőzésre 16 játékos nevezhető, de a csapatok ezúttal korlátlan cserelehetőséggel rendelkeznek.



A jelenlegi egészségügyi helyzet miatt arra kényszerülnek a rendezők, hogy a sportágban soha nem látott alapossággal odafigyeljenek és felkészüljenek minden részletre. Néhány válogatott már a múlt héten megérkezett Egyiptomba, és nyilatkozataik alapján ők is azt tapasztalták, hogy az észak-amerikai profi kosárlabdaliga rájátszásához, valamint az amerikai nyílt teniszbajnoksághoz hasonlóan alkalmazott buborékrendszer hatékonyan működik. A mérkőzéseknek és az edzéseknek otthont adó csarnokokban, valamint a szállodákban ügyelnek a higiéniára, máshova pedig nem mehetnek a résztvevők. A meccseken nemcsak nézők, de újságírók sem lehetnek jelen.

Mint kiderült, Csehország és az Egyesült Államok válogatottja koronavírusos megbetegedések miatt nem indul a világbajnokságon. A csehek helyére Észak-Macedónia csapata ugrik be. Az egy évvel ezelőtti Európa-bajnokságon 15. helyezett Észak-Macedónia a kairói G csoportban Svédországgal, a házigazda Egyiptommal, valamint Chilével találkozik. Az amerikaiak helyett a tavalyi Eb-n 16. pozícióban végző Svájc indulhat a feltöltési sorrend értelmében, és a gízai E-csoportban Norvégiával, Ausztriával és Franciaországgal találkozik.

Főkép forrása:
MKSZ

További cikkek