393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Navalnij: bíróságról bíróságra

10perc.hu
2021. 02. 17.

Péntekre tűzte ki az illetékes moszkvai bíró az újabb tárgyalást Alekszej Navalnij rágalmazási perében, de ugyanazon a napon tárgyalják majd a politikus fellebbezését is a letöltendőre változtatott börtönbüntetésének ügyében.

Vélhetően nem lesz unalmas napja a péntek Alekszej Navalnijnak, ugyanis két bíróság előtt is meg kell majd jelennie a jelenleg börtönben lévő orosz ellenzéki politikusnak. A rosbalt.ru honlap híre szerint egyrészt ezen a napon tárgyalják majd a politikus fellebbezését annak az ítéletnek az ügyében, amely letöltendőre változtatta a rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az első fokú ítélet értelmében Navalnijnak 2 év 8 hónapot kell börtönben eltöltenie, miután a büntetésbe a házi őrizetben már eltöltött időt beleszámolták.

Másrészt zajlik ellene egy bírósági eljárás, melyet egy második világháborús veterán, Ignat Artyomenko megrágalmazása címén indítottak. A vád 950 ezer rubel (napi átfolyamon több mint 3,8 millió forint) bírság kiszabását kérte, valamint azt, hogy kerüljenek jegyzőkönyvbe azok a mondatok, amelyekkel Navalnij az ügyész szerint megsértette a bíróságot, ami egy újabb eljárás alapja lehet. A védelem a rágalmazási perben a politikus felmentését kérte, míg Navalnij nem ismerte el vétkességét. A politikus a pénteken folytatódó perben felszólalhat majd az utolsó szó jogán. Az Yves Rocher-ügyben a tárgyalást pénteken 10, a rágalmazáséban pedig 14 órára tűzték ki.


Az Yves Rocher-ügyben a tárgyalást pénteken 10, a rágalmazáséban pedig 14 órára tűzték ki Navalnij számára   Fotó: rosbalt.ru


Egy harmadik bírósági eljárásban is érdekelt az ellenzéki politikus. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust. A tájékoztatás szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz, amely most a szabadon bocsátását kérte. Szinte azonnal jött az orosz elutasító válasz az orosz igazságügyi minisztertől. Teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, s nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást az EJEB követelése, miszerint Oroszország bocsássa szabadon az Yves Rocher-ügyben elítélt Alekszej Navalnijt – állította Konsztantyin Csujcsenko.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek