393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

NATO-bővítés: Törökország és Magyarország is hozzájárul Finnország felvételéhez

10perc.hu/MTI
2023. 03. 17.
NATO-bővítés: Törökország és Magyarország is hozzájárul Finnország felvételéhez

Recep Tayyip Erdogan török elnök azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Sauli Niinistö finn elnökkel közösen tartott négyszemközti megbeszélésüket követően.

Erdogan pénteken Ankarában jelentette be, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához, valamint reményét fejezte ki, hogy a török parlament még a május 14-én tartandó választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

Finnország tagságával a NATO még inkább megerősödve játszik aktív szerepet a globális biztonság és stabilitás megőrzésében, Törökország pedig a NATO nyitott ajtók politikájának határozott támogatója - húzta alá török elnök.

Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 "terroristát", akiket Törökország követel.

Ankara a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ott élő tagjainak kiadatását követeli. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért.

Törökországnak a Svédországhoz fűződő viszonya januárban mérgesedett el. Először január 12-én PKK-szimpatizánsok egy csoportja olyan bábut lógatott fel Stockholmban egy lámpaoszlopra, amely Erdogant jelképezte, majd január 21-én egy, a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy szélsőjobboldali párt dán vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt.

Magyar oldalról közben Kocsis Máté közölte, hogy támogatják Finnország NATO-csatlakozását, erről március 27-én lesz a parlamenti szavazás, Svédországról viszont nem döntöttek.


Főkép forrása:
NATO zászló

További cikkek