392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mit tegyél, ha orosz vagy ukrán állampolgár venné meg a házad? Nos, világíttasd át!

10perc.hu
2022. 05. 04.
Mit tegyél, ha orosz vagy ukrán állampolgár venné meg a házad? Nos, világíttasd át!

Mind az ukrán menekülők, mind az orosz vevők nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek a háború kezdete óta, mint korábban.

Az elmúlt hetekben ukránok tömegei érkeztek Magyarországra. Ezt tanúsíthatják az ingatlanosok, akik azzal szembesültek, hogy a menekülők jóformán bármilyen lakást kivesznek. Az adminisztratív terheket pedig csak tovább tetézi, hogy az orosz és ukrán vevőket még jobban át kell világítani, mint korábban.

„Ha a vevő vagy bérbeadó harmadik országból, tehát az EU-n kívülről jött, akkor eleve szigorúbban kell átvilágítani. Létezik egy úgynevezett szankciós lista, ahol le kell kérdezni, hogy szerepel-e a terrorizmusgyanús adatbázisokban” – árulta el a 10perc.hu kérdésére Dr. Tóth Judit Lenke.

Az adatvédelmi szakjogász szerint az így kapott eredményt mindenképpen dokumentálni kell, abban az esetben pedig, ha az illető rajta van a szankciós listán, külön jelenteni kell, aminek szintén megvan a meghatározott menete.



Az ENSZ szankciós listáját folyamatosan frissítik, fegyverkereskedők, de az orosz kormány tagjai is szerepelnek rajta. A procedúra ráadásul nem csak az ingatlanok eladására, hanem a kiadásra is vonatkozik az 500 ezer forintos bérleti díj fölötti luxusingatlanok esetében.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy mind az oroszok, mind az ukránok esetében gyakran fordul elő, hogy készpénzzel szeretnének fizetni, így különösen fontos kiszűrni a kétes jogi ügyleteket. Ráadásul a kriptovalutában történő vételárkiegyenlítés – ami egyre inkább elfogadott lesz – abszolút kockázatosnak minősül, és ugyanaz vonatkozik rá, mint a készpénzes kifizetésekre.

„A jogszabályok szigorodása miatt most különösen megéri olyan szakértőt keresni, aki segít végigvinni a folyamatokat, beszerezni a működéshez szükséges dokumentumokat, és eligazít azt illetően, kit milyen szankciós listán kell keresni” – jelentette ki Dr. Tóth Judit Lenke.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek