393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Minden eddiginél több iker születik világszerte

10perc.hu
2021. 03. 15.
Minden eddiginél több iker születik világszerte

Az ikrek mintegy 80 százaléka Afrikában és Ázsiában jön világra, de az arány Európában 60 százalékkal, Észak-Amerikában 71 százalékkal növekedett.

Érdekes kutatási beszámoló olvasható a Reproduction Medicine című tudományos lapban: minden eddiginél több iker születik világszerte, évente mintegy 1,6 millióan. Ez pedig azt jelenti, hogy minden 42. gyerek ikerként jön világra. Az ikrek mintegy 80 százaléka Afrikában és Ázsiában jön világra, de a nyugati országok is felzárkóznak: míg az arány Afrikában stabil maradt, Európában 60 százalékkal, Észak-Amerikában 71 százalékkal növekedett.



A jelentés kitér arra is, hogy a gyerekvállalás későbbre tolódása és a mesterséges megtermékenyítés különböző módszerei hatására az 1980-as évek óta egyharmadával növekedett az ikerszülések száma. Az Oxfordi Egyetem kutatója, Christiaan Monden és kollégái számításai szerint 1980 és 1985 között még ezer szülésre 9 ikerszülés jutott 112 ország adatai alapján, míg 2010 és 2015 között 165 országban ezer születésből 12 ikerszületés volt már.

A növekedés nagyrészt a kétpetéjű ikreknél megfigyelhető, míg az egypetéjűeknél alig változott. Ezt a szakértők főként a mesterséges megtermékenyítéssel hozzák összefüggésbe, de az anya életkora is fontos tényező. Különösen Afrikában születik sok kétpetéjű iker, ezen belül Nyugat-Afrikában magas az ikerszületések száma. Valószínűleg ebben fontos szerepet játszik a genetikai hajlam is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek