EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Életmód
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Bármilyen hihetetlen, egy-egy pohár, igazán minőségi bor akár a súlyvesztésben is a segítségünkre lehet.

Nagy mértékben méreg, kis mértékben orvosság – állítják sokan a borral kapcsolatban, hiszen néhány korty kifejezetten jó hatással lehet az egészségünkre. Sőt, jó hír azoknak, akik éppen a kilóikkal küzdenek: bizonyos borok a diétánkba is könnyen beilleszthetők.

Már az ókori Rómában is itták, végigkísérte a magyar történelmet, és ritkán indulunk vendégségbe anélkül, hogy ne vennénk egy üveggel - sokunk előtt mégis a mai napig ismeretlenek a borfogyasztás jótékony hatásai. A legjobb hatást az egészségünkre a vörösbor gyakorolja. Nemcsak a vérképződésben segít, a benne található antioxidánsok védik az érfalat.


Napi borfogyasztásunk semmiképpen ne lépje túl a 2 decit     Fotó: Bajor BorházEgy nemrégiben megjelent tanulmány is igazolja, hogy a vörösborban lévő polifenolok hozzájárulnak a belekben élő mikrobion, azaz a baktériumflóra sokszínűségéhez. A polifenolok további jó tulajdonságokkal is bírnak, így például gyulladás- és vércukorszint-csökkentő hatásuk is közismert. Ám egyikük, a vörös szőlő héjában megtalálható rezveratrol akár az alakunkat is szépítheti, ugyanis nem csak koleszterincsökkentő hatása van, hanem az éretlen zsírsejtek érését is meggátolja, a felesleges zsírszövetet pedig képes barna zsírrá alakítani, aminek a feladata a hőtermelés és a kalóriaégetés. Ilyen módon a fogyókúrához is eredményesen hozzájárulhat.

Persze, fontos azt is tisztázni, hogy nem minden borfajta bír előnyökkel a diétában. A legjobbak erre a célra a száraz, vagy legfeljebb félédes borok, mivel kevesebb cukrot tartalmaznak, így kisebb az extra kalóriabevitel. Ráadásul minden esetben 12,5-13 alkoholfok alatti bort válasszunk. Napi borfogyasztásunk pedig semmiképpen ne lépje túl a 2 decit! Ez a mennyiség elegendő, hogy a pozitív egészségügyi hatások érvényesüljenek. Igaz, mozgás és egészséges táplálkozás nélkül ne várjunk csak a bortól eredményt.