EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Miért jó ez nekünk? A kormány orosz oligarchákat akar levetetni a szankciós listáról

Nagyvilág
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Magyarország legutóbb szeptemberben próbálta elérni, hogy Aliszer Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov lekerüljön a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról, de politikai nyomásra végül meghátrált.

Úgy tűnik, Magyarország sosem tanul a múltból, még az egészen közeli múltból sem. Ugyanis tavaly szeptember után – amikor megpróbálta elérni, hogy Aliszer Uszmanov, Pjotr Aven és Viktor Rasnyikov lekerüljön a vízumtilalmi és vagyonbefagyasztási listáról, de politikai nyomásra kénytelen volt visszalépni –, megint hasonló lépésre készül. Most kilenc embert akar töröltetni a szabadeuropa.hu információi szerint a korlátozó intézkedések több mint 1300 személyt és 170 szervezetet tartalmazó listájáról.

Magyarország beleegyezésére ugyanis ismét szükség lesz ahhoz, amikor márciusban lejáró szankciókat meghosszabbítsák. A már fentebb említett három ember mellett Uszmanov húgát, Gulbahor Iszmailovát, Aven üzleti partnerét, Mikhail Fridmant, Dmitrij Mazepin belarusz–orosz oligarchát és fiát, a korábban a Forma–1-ben szereplő Nyikita Mazepint, valamint Grigorij Berezkin és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat akarja levetetni a listáról.


Az EU szankciós listáján jelenleg több mint 1300 személy és 170 szervezet található      Fotó: Freepik


Hogy ez a fajta politika mennyire lesz jó ötlet akkor, amikor az EU visszatartja az uniós forrásokat Magyarországgal szemben, kizárással fenyegeti a magyar egyetemeket az Erasmus + programból, azt a közeli jövő majd eldönti. Mindenesetre az Unian hírügynökség emlékeztet mindenkit arra, hogy a „Kreml-barát” magyar kormány – amely egyébként valamennyi szankciót megszavazta – azt is megtagadta, hogy fegyverekkel segítse Ukrajnát, és megtiltotta, hogy a területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.