393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mianmar: már a bankárok is tüntetnek a junta ellen

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 26.
Mianmar: már a bankárok is tüntetnek a junta ellen

Már halálos áldozatai is vannak a mianmari tüntetéseknek, és az országot irányító tábornokok megfenyegették a protestálókat, hogy az életüket kockáztatják.

Legkevesebb két halálos áldozatot követeltek a rendszerellenes megmozdulások a délkelet-ázsiai országban. Junta-ellenes tüntetők százezrei vették birtokukba az utcákat a héten Mianmarban, ami az egyik legnagyobb demonstráció volt a február 1-ei katonai hatalomátvétel óta. Ráadásul általános sztrájkot hirdetett a Civil Ellenállási Mozgalom: a bevásárlóközpontok, üzletek, éttermek, de még a bankfiókok, kormányhivatalok is zárva voltak – mivel a tisztviselők, alkalmazottak nagy számban a tüntetésekre voltak hivatalosak.



A BBC.com beszámolója szerint a demonstrációk a nagyvárosok mellett a kisebb településekre, a távoli, vidéki övezetekre is átterjedtek: nagy tüntetések zajlottak Mandalayban, Myitkyinában és a tengerpart Dawei városában is. A tábornokok pedig csak az erőt ismerik és megfenyegették a protestálókat, hogy a tüntetéseken az életüket kockáztatják. A junta óv a lázadástól és az anarchiától, ugyanakkor csak a fővárosban, Nay Pyi Tawban több mint 100 embert tartóztattak le a rendőrök a több tízezer tüntető közül.

A tiltakozó tömegek a katonák uralmának akarnak véget vetni, az ország demokratikusan megválasztott vezetője, a Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi asszony házi őrizetből történő szabadon bocsátása érdekében demonstrálnak. Követelik Suu Kyi pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért számos őrizetbe vett vezetőjének szabadságát is. Nem kérünk a juntából, demokráciát akarunk. Saját jövőnk megteremtése, felépítése a célunk – mondta el az egyik tüntető, Hlet Hlet Hlaing a Reuters riporterének Yangonban.



Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia már szankciókat léptetett életbe a demokratikusan megválasztott kormányzatot puccs révén megdöntő junta vezetőivel szemben, de már az Európai Unió is bejelentette, kész meghozni saját büntetőintézkedéseit Minmar vezető tábornokainak kárára. Időközben a délkelet-ázsiai térségben igen nagy befolyással rendelkező Indonézia is közvetíteni próbál a válság rendezése érdekében. Jakarta mindkét féllel felvette a kapcsolatot Mianmarban és szóba került az indonéz külügyminiszter jövőbeni mianmari látogatása is az AFP hírügynökség tudósítása szerint.



Christine Schraner Burgener, az ENSZ mianmari különleges megbízottja a France 24-nek adott interjúja során elmondta, reményei szerint a junta nem fogja brutálisan vérbe fojtani a rendszerellenes demonstrációkat. A tábornokoknak világos menetrendjük van a jövőre nézve: választásokat fognak tartani az országban, melyből azonban valószínűleg ki fogják zárni Aung San Suu Kyi-t és pártját. Nyilvánvalóan hatalmon akarnak maradni, ez ellen pedig a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie.

Főkép forrása:
MTI/MTVA

További cikkek