393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mianmar: ez már polgárháború…

10perc.hu/FG
2021. 05. 27.
Mianmar: ez már polgárháború…

Harcok, amerikai újságíró letartóztatása, a megbuktatott kormányfő első bírósági meghallgatása – ezek a legutóbbi napok eseményei a katonai junta uralta ázsiai országban.

Heves harcok folynak Mianmar keleti peremvidékein a junta ellen lázadó fegyveres csoportok és a biztonsági erők között, melyek során több tucat rendőr és katona vesztette életét. Az összecsapások fő színtere a Kayah szövetségi állambeli Demoso városa és a szomszédos Shan állam egyes területei voltak. A harcok az éjszaka ismét kiújultak a Kayah államban igen erős Karenni Nemzeti Progresszív Párt nevű, etnikai alapon szerveződő militáns csoport és a junta fegyveresei között.

Egy demosói polgári gerilla elmondása szerint legalább 13 katonát öltek meg a városban, miközben közülük négyen sebesültek meg. „A rendőrség épületét akartuk elfoglalni, de katonai erősítés érkezett Demosóba, akiket nem tudtunk feltartóztatni. Légi csapásokat is mértek ránk, kénytelenek voltunk visszavonulni.”

Shan államban Moebyel város rendőrörsét szintén támadás érte. Az épületet a lázadók porig égették, legalább 20 rendőrt pedig megöltek a harcok során. A helyi média jelentése szerint a biztonsági erők négy tagját foglyul ejtették. Sikereik azonban itt is átmenetiek lehetnek, mivel egyikük elmondása szerint tankok jelentek meg és légicsapásoknak is ki lesznek téve a közeljövőben. A hadsereg sokkal erősebb fegyverzettel rendelkezik.



A polgári engedetlenségi mozgalommal szembeni brutális rendőri-katonai fellépés – Suu Kyi asszony demokratikus kormányának február elsejei, puccsal történt megdöntése óta 815 fegyvertelen civil tüntető veszítette életét egy helyi monitoring csoport adatai szerint – fegyveres ellenállásra ösztönzi a fiatalokat. Az ország számos pontján az úgynevezett Népi Védelmi Erőkbe integrálódó csoportok szerveződnek, akik házi készítésű fegyverekkel veszik fel a harcot az elnyomó katonai junta erőivel.

Mindeközben a kínai érdekeltségek sincsenek biztonságban az ország nagyvárosaiban. Mianmar gazdasági-kereskedelmi központjában, Yangonban számos kínai üzemet, gyárat gyújtottak fel az éj leple alatt a közelmúltban. A pekingi kormányzat támogatását élvező katonai rezsimet rendkívül érzékenyen érintik a kínai tulajdonú termelő egységeket ért támadások. A junta vezetője, Min Aung Hlaing tábornok a hongkongi Phoenix Televíziónak adott kétórás vasárnapi interjúja során igyekezett nyugtatni a kedélyeket: a mianmariak nem gyűlölik Kínát. A gyújtogatásoknak politikai okai vannak – jelentette ki.



A hatalomtól megfosztott egykori demokratikus vezető, a február óta házi őrizetben lévő Aung San Suu Kyi a puccs óta először jelent meg a nyilvánosság előtt – első bírósági meghallgatására volt hivatalos. A jó egészségi állapotban lévőnek tűnő 75 éves politikusnő lehetőséget kapott arra, hogy jogi képviselőivel egyeztethessen a bírósági meghallgatás előtt – mondta el Thae Maung Maung ügyvéd a Reuters hírügynökségnek. A rezsim ügyészei az 1991-ben Nobel Békedíjjal kitüntetett Suu Kyi-t többek között illegálisan beszerzett walkie-talkie rádiók birtoklásával, illetve az államtitkokról rendelkező törvény megsértésével vádolják.

A junta választási csalással vádolta meg Suu Kyi pártját, mely földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a puccsot megelőző, tavaly novemberi választásokon. A rezsim által életre hívott választási bizottság média jelentések szerint a Nemzeti Liga a Demokráciáért párt feloszlatására készül. A bizottság egy tagja kijelentette: a hatóságok fellépnek az „árulókkal” szemben. Aung San Suu Kyi jogászai előtt azt mondta, a pártot a népért alapították, addig fog létezni, ameddig Mianmar népe.



Azonban nem csak Suu Kyi asszony hosszú idő utáni első nyilvános megjelenése kapott kiemelt nemzetközi figyelmet Mianmar kapcsán. A mianmari hatóságok Yangon repülőterén őrizetbe vették Danny Fenster amerikai újságírót, a Frontier Myanmar nevű helyi angol nyelvű újság vezető szerkesztőjét. A médium később Twitter-oldalán közölte: a 37 éves, a lapnál egy éve dolgozó férfi családját akarta meglátogatni az Egyesült Államokban. A Frontier Myanmar úgy tudja, Fenstert Yangon hírhedt börtönébe, az Inseinbe szállították.

Egy nemzetközileg ismert újságíró – aki ráadásul amerikai állampolgár – letartóztatása egy új norma meghonosodását jelzi Mianmarban Herve Lemahieu, az ausztrál Lowy Institute Mianmar-szakértője szerint. A rezsim azt reméli, így megfélemlítheti a helyi újságírókat. Tudomásukra hozza: senki nem esik kívül a hatókörükön.



Yuki Kitazumi japán riporter is közel egy hónapot töltött az Inseinben májusi szabadulását megelőzően. Hazautazását követően Tokióban elmondta, a börtönben módjában állt beszélni politikai foglyokkal, akik közölték vele, hogy ütlegelték, megkínozták őket. A kínzók bevett módszere volt az alvásmegvonás is a rabokkal szemben. Kitazumi mellett a BBC egy munkatársát és egy lengyel fotós-újságírót is fogva tartottak egy ideig Mianmarban a puccsot követően.

A sajtó cenzúrázása, az újságírók letartóztatása bevett gyakorlattá vált az országban napjainkra. A Reporting ASEAN délkelet-ázsiai monitoring csoport nyilvántartása szerint legalább 34 újságíró és fotoriporter van őrizetben jelenleg Mianmarban. A média munkatársai arra kényszerülnek, hogy rejtve végezzék munkájukat a Reporters Without Borders nemzetközi újságírószervezet jelentése szerint – írja az AFP.

Főkép forrása:
AFP

További cikkek