392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mi van a komfortzónán túl?

10perc.hu
2023. 02. 04.
Mi van a komfortzónán túl?

Egy kutatás során megállapították, hogy a komfortzónából való kilépés növeli az élettel való elégedettséget.

A Journal of Positive Psychology oldalán feltüntetett tanulmányban arra keresték a választ a kutatók, hogy hogyan lehet leküzdeni azokat az akadályokat, melyekkel az emberek találkoznak egy új helyzetben.

Dr. Russo-Netzer a tanulmány vezető szerzője és csapata egy újszerű beavatkozást tervezett, az ún. viselkedési nyújtási beavatkozást, amivel arra ösztönözte az embereket, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból.

A vizsgálatban résztvevőket véletlenszerűen besorolták két csoportba. Az egyik csoportnak a  komfortzónájukon kívüli tevékenységet kellett folytatniuk két héten keresztül, még a másik csoportban lévőknek rendszeresen nyilvántartást kellett vezetni a tevékenységeikről.

A kutatók azt is mérték, hogy az önértékeléssel rendelkező emberek mekkora növekedést értek el a komfortzónájuk tekintetében a tesztidőszak során. A kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy azok, akik a komfortzónájukból kiléptek, megnőtt az életükkel való elégedettségük!

Mindenkinek, aki nehezen találja ki a kiutat a komfortzónájából, a kutatók a következő tanácsokat adják a folyamat megkönnyítésére:

Először is az öntudatosságra hívják fel a figyelmet. Azt javasolják, hogy minden olyan tevékenységet, amit ki szeretnénk próbálni, vagy már egy ideje megszeretnénk tenni, írjuk le egy papírra. Majd ezt követően az ötleteket megvalósítható lépésekké írjuk át, és határidővel lássuk el. Másodszor pedig azt javasolják, hogy legyünk nyitottak, álljunk készen a kísérletezésre.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek