393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mi a valóság? Az oroszok szerint elfoglalták Bahmutot, az ukránok cáfolják a város elvesztését

10perc.hu
2023. 05. 22.

Jevgenyij Prigozsin orosz zászlót lobogtatva hozta nyilvánosságra a romváros bevételét, míg Volodimir Zelenszkij kijelentette, soha nem erősítette meg, hogy elvesztették volna a várost.

Lassan még a Bahmutban tartózkodók sem tudják, a város majd egyéves ostroma jelenleg hogy áll. Ugyanis még szombaton a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin közzétett egy videót, amelyet Bahmut központjában, a vasútállomás közelében vettek fel.

Ebben azt mondta, hogy zsoldosai állítólag teljesen elfoglalták a várost, május 25-én átadják a település fölötti ellenőrzést az orosz védelmi minisztérium katonáinak és távoznak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A felvételen orosz zászlót lobogtatnak a Wagner zsoldosai.


Prigozsin nem először jelentette be, hogy Bahmut elesett     Fotó: Telegram


Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy rádióinterjúban reagált Prigozsinnak a város állítólagos teljes elfoglalásáról szóló nyilatkozatára. Közölte, hogy az orosz erők csapásai lényegében a földdel tették egyenlővé Bahmutot, ennek ellenére az ukrán csapatok továbbra is tartják állásaikat a város délnyugati részén.

Megjegyezte, hogy mivel a várost az oroszok elpusztították, Oroszország a regionális központnak számító Bahmut elfoglalása esetén sem szerez semmilyen katonai vagy politikai előnyt. A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők megpróbálnak "nyomást gyakorolni a szárnyakon az orosz csatatokra, nem hagyni neki nyugalmat, és ha lehet, ellentámadást intéznek".

Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes tegnap este még ennél is tovább ment. A Telegramján bejelentette, az ukrán védelmi erők félig körülzárták a Donyeck megyei Bahmutot, hogy lehetővé tegyék az orosz csapatok megsemmisítését a városban.


Az ukránok állítják, a város bizonyos része még a kezükben van    Fotó: BBC


„Az orosz erők nem tudták körbezárni Bahmutot, és elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét. Ezért az orosz erők a város általuk ellenőrzött részén védekezésre kényszerülnek" - fejtette ki a miniszterhelyettes. Maljar emlékeztetett arra, hogy az ukrán erők tartják magukat Bahmut javarészt ipari létesítményekből álló városrészében.

Egy biztos, senki sem tudja biztosan, ki az úr Bahmutban, vagy a környező területeken.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek