393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mi lesz a használt ruháinkkal?

10perc.hu
2020. 11. 12.

Sokszor az egész világon átutaznak, végül új formában térnek vissza hozzánk régi holmijaink.

Itt van lassan a tél, amikor sokan megszabadulnak a túl sok helyet foglaló nyári cuccok egy részétől. Jó esetben nem a kukába hajítják, hanem egy környékbeli adományboltban adják le őket vagy egy ruhagyűjtő konténerben landolnak. Innen szállítják át az összegyűlt holmikat egy használtruha válogató üzembe.

A válogatás egyik szempontja az újrahasznosított ruha típusa - felnőtt- és gyerekruhák, kiegészítők és lakástextíliák -, a másik a szezonalitás. Nem titok, ami a magyar piacon már végképp eladhatatlan, az általában szegényebb országokba kerül, Például a farmerekben lévő pamutot például Pakisztánban ledarálják és pépesítik, ezután újra felhasználják. Így végül sok ruha tér vissza oda, ahonnan elindult.


Manapság már a jól kereső középosztály tagjai is szívesen vásárolnak minőségi használt ruhákat    Fotó: freepik.com


Na de ki vesz használt ruhát? Higgye el a kedves olvasó, minden korosztály megfordul az ilyen holmikat kínáló boltokban, a tiniktől a nyugdíjasokig. Sőt, nem egy szakember állítja, az ilyen üzletek kínálata ma már bármelyik pláza kínálatával felveszi a versenyt. Ezekben a boltokban elsősorban minőségi angol és német árukat lehet vásárolni, így nem ritka, ha a polcokon olyan világmárkák termékeivel is találkozhatnak a vevők, mint például a Calvin Klein, a Hugo Boss vagy a Tommy Hilfiger.

Egy elképesztő adat: a Földön évente 8 millió tonna használt ruha keletkezik! Bármilyen furcsán hangozzék is, de ma már nem ritka, hogy a kifejezetten jól kereső emberek, ügyvédek, orvosok is sűrűn felbukkannak a használt ruhákat kínáló boltokban, akik szeretnének kevés pénzből igényesen megjelenni. A leggyakoribb a 20-50 közötti korosztály, akik igyekeznek úgy beosztani a fizetésüket, hogy az adott keretek közt minél többet tudjanak vásárolni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek