393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mi állhat a lélegeztetőgép biznisz mögött, ha a külügy a Kúriáig futott a fellebbezésével

10perc.hu
2023. 01. 30.

A bíróság első- és másodfokon úgy döntött, hogy a Külügyminisztériumnak ki kellett volna adnia az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Külügyminisztérium hajlandó a falig, esetleg azon túl is elmenni, csak ne kelljen kiadnia a lélegeztetőgép biznisz néven elhíresült ügy dokumentumait. Holott már jogerősen is az adatok nyilvánosságra hozatala mellett döntött a bíróság, ám a Szijjártó Péter vezette minisztérium inkább a Kúriához fordul fellebbezéssel – írta ki Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebookon.

A honatya a Hvg.hu-nak elmondta, hogy a jogerős ítélet már szeptemberben megszületett, a fellebbezés határideje harminc nap, de a minisztérium az értesítőt az utolsó pillanatban vette át, így jelentős időt nyert magának. Tompos egyébként kilátásba helyezte, hogy a jogerős pernyerését követően – ha szükséges – végrehajtókat küld a Külügyminisztériumra.


A Külügyminisztérium hajlandó a falig is elmenni, csak ne kelljen kiadnia a lélegeztetőgép biznisz dokumentumait      Fotó: Semmelweis Egyetem


Persze kiderült, hogy a külügynek miért volt szüksége az időnyerésre. Amíg ugyanis a bíróság első- és másodfokon is Tompos Mátonnak adott igazat, addig tavaly megszüntetették az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat arató céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki.

A Telex szerint a korábban az egyiptomi kereskedőházat működtető, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához köthető Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintot kapott arra a kormánytól, hogy lélegeztetőgépeket szerezzen be.

Főkép forrása:
Dräger

További cikkek