393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mexikói drogbandák áldozatai

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 01.
Mexikói drogbandák áldozatai

A közép-amerikai ország hatósága által felfedezett 19 holttest maradványaiból kettőről még azt sem tudják megállapítani, hogy férfiak vagy nők.

Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 60 millió latin-amerikai származású ember élt a Pew Research Center 2017-es adata szerint. 11 millió feletti azoknak a száma, akik illegálisan tartózkodnak az ország területén, döntő részben ők is hispánok. Joe Biden, az Egyesült Államok januárban beiktatott új elnöke az ígérte, a beiktatását követő két hónapon belül 11 millió illegális bevándorló kap amerikai állampolgárságot. Mindenesetre nem lesz egyszerű dolga Bidennek, ugyanis az amerikai-mexikói határon igencsak meleg a helyzet.

A mexikói kormány 2006-ban kemény harcot indított a kábítószerkereskedelem ellen, speciális jogokkal felruházva a hadsereget. Azóta több mint 300.000 emberéletet követelt a szervezett bűnözés elleni állami fellépés. Az országban 2020-ban 34.523 gyilkosság történt a france24.com hírportál cikke szerint. Mexikón évtizedek óta erőszakhullám söpör végig, mely a szervezett bűnözés, elsősorban a drog kartellek harcának eredménye. A bűnözői csoportok az Egyesült Államok felé vezető útvonalak ellenőrzésére törekszenek.

Jelenleg éppen 19 meggyilkolt, majd elégetett latin-amerikai személy földi maradványainak vizsgálatán dolgoznak a mexikói hatóságok az amerikai határ közelében. Két – feltételezhetően migráns – guatemalai, és két mexikói személy összeégett holttestét sikerült mostanáig azonosítania a hatóságoknak DNS-vizsgálat segítségével, közölte az észak-mexikói Tamaulipas szövetségi állam ügyészi hivatala. Az elégett holttesteket január 22-én fedezték fel egy járműben, melyre 113 lövést adtak le korábban.



Arra is fény derült, hogy tizenhatan férfiak, egy személy pedig nő az áldozatok közül, míg két halott esetében további vizsgálatokra van szükség nemük meghatározásához. A holttestek azonosításán törvényszéki szakértőkből, fogorvosokból, genetikusokból és kriminológiai specialistákból álló csapat dolgozik.

A guatemalai Comitancillo város lakói attól tartanak, hogy legalább egy tucatnyi áldozat az ő településekről indult útnak az Egyesült Államok felé. Így sokan rokonaikat gyászolhatják majd a városban a közép-amerikai ország hatósági közleménye szerint.

A Mexikói-öböl partján fekvő Tamaupilas állam területén keresztül vezet a legrövidebb út Amerikába Guatemalából. A régió azonban igen veszélyes egyes itt tevékenykedő bandák jelenléte miatt, akik megzsarolják, elrabolják és esetenként meg is gyilkolják a területükön áthaladó migránsokat. A régió a mexikói kartellek közötti gyakori összecsapások helyszíne is egyben: az Északnyugati Kartell, amely a szomszédos Nuevo Leon állam területét ellenőrzi és a Tamaulipasban évtizedek óta aktív  Golf Kartell érdekei számos alkalommal  ütköznek a térségben.

Főkép forrása:
france24.com

További cikkek