EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Mexikói drogbandák áldozatai

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: france24.com

A közép-amerikai ország hatósága által felfedezett 19 holttest maradványaiból kettőről még azt sem tudják megállapítani, hogy férfiak vagy nők.

Az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 60 millió latin-amerikai származású ember élt a Pew Research Center 2017-es adata szerint. 11 millió feletti azoknak a száma, akik illegálisan tartózkodnak az ország területén, döntő részben ők is hispánok. Joe Biden, az Egyesült Államok januárban beiktatott új elnöke az ígérte, a beiktatását követő két hónapon belül 11 millió illegális bevándorló kap amerikai állampolgárságot. Mindenesetre nem lesz egyszerű dolga Bidennek, ugyanis az amerikai-mexikói határon igencsak meleg a helyzet.

A mexikói kormány 2006-ban kemény harcot indított a kábítószerkereskedelem ellen, speciális jogokkal felruházva a hadsereget. Azóta több mint 300.000 emberéletet követelt a szervezett bűnözés elleni állami fellépés. Az országban 2020-ban 34.523 gyilkosság történt a france24.com hírportál cikke szerint. Mexikón évtizedek óta erőszakhullám söpör végig, mely a szervezett bűnözés, elsősorban a drog kartellek harcának eredménye. A bűnözői csoportok az Egyesült Államok felé vezető útvonalak ellenőrzésére törekszenek.

Jelenleg éppen 19 meggyilkolt, majd elégetett latin-amerikai személy földi maradványainak vizsgálatán dolgoznak a mexikói hatóságok az amerikai határ közelében. Két – feltételezhetően migráns – guatemalai, és két mexikói személy összeégett holttestét sikerült mostanáig azonosítania a hatóságoknak DNS-vizsgálat segítségével, közölte az észak-mexikói Tamaulipas szövetségi állam ügyészi hivatala. Az elégett holttesteket január 22-én fedezték fel egy járműben, melyre 113 lövést adtak le korábban.


A mexikói kormány 2006-tól kemény harcot indított a kábítószerkereskedelem ellen, speciális jogokkal felruházva a hadsereget       Fotó: france24.com


Arra is fény derült, hogy tizenhatan férfiak, egy személy pedig nő az áldozatok közül, míg két halott esetében további vizsgálatokra van szükség nemük meghatározásához. A holttestek azonosításán törvényszéki szakértőkből, fogorvosokból, genetikusokból és kriminológiai specialistákból álló csapat dolgozik.

A guatemalai Comitancillo város lakói attól tartanak, hogy legalább egy tucatnyi áldozat az ő településekről indult útnak az Egyesült Államok felé. Így sokan rokonaikat gyászolhatják majd a városban a közép-amerikai ország hatósági közleménye szerint.

A Mexikói-öböl partján fekvő Tamaupilas állam területén keresztül vezet a legrövidebb út Amerikába Guatemalából. A régió azonban igen veszélyes egyes itt tevékenykedő bandák jelenléte miatt, akik megzsarolják, elrabolják és esetenként meg is gyilkolják a területükön áthaladó migránsokat. A régió a mexikói kartellek közötti gyakori összecsapások helyszíne is egyben: az Északnyugati Kartell, amely a szomszédos Nuevo Leon állam területét ellenőrzi és a Tamaulipasban évtizedek óta aktív  Golf Kartell érdekei számos alkalommal  ütköznek a térségben.