393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megvan az OMSZ-vizsgálat! Budapesten a Gálvölgyi-féle esetek csak negyedében ér ki a mentő 15 perc alatt

10perc.hu
2023. 06. 05.

Az adatok szerint a budapestieken kívül a veszprémieknek, a debrecenieknek és a miskolciaknak vannak a legrosszabb esélyei.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jelentést készített Pintér Sándor belügyminiszternek, miután Gálvölgyi János esetével kapcsolatban nagyobb figyelem fordult a mentők érkezési idejére és a mentésirányítás működésére. Az elkészült jelentés szerint Pest megyében a legrosszabb a helyzet: mint kiderült, a Gálvölgyi-féle esetek alig egynegyedében ér ki a mentő 15 perc alatt – számolt be minderről a Blikk.

Az azonnali ellátásra szorulókhoz országszerte átlagosan 78 százalékban érnek ki negyed órán belül a mentősök. Ezt a kategóriát a szaknyelv P1-esnek nevezi. A P2-be sorolt segélykérőkhöz már csak alig valamivel több mint az esetek felében érnek ki 15 perc alatt.

Az OMSZ belső működését is ismerő szakember a Népszavának elmondta, hogy mind a P1-be, mind a P2-be sorolás azonnal ellátandó feladatot jelöl. Csak míg az előbbihez orvossal vagy mentőtiszttel dolgozó rohamkocsira van a szükség, az utóbbihoz „elég lehet” a mentőgépkocsi is.


A belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya     Fotó: Facebook/OMSZ


Az OMSZ főigazgatójának jelentése beszámol a május eleji mentések gyorsaságát jelző mutatókról is: eszerint a hívástól a beteghez érkezésig jónak mondható, 15 percen belüli érkezés 11 megyeszékhely esetében minden P1-es riasztáskor összejött, 9-ben viszont csak 80-95 százalékban tudták ezt teljesíteni. Az adatok szerint a budapestieknek, a veszprémieknek, a debrecenieknek és a miskolciaknak vannak a legrosszabb esélyei.

A fővárosiak járnak a legrosszabbul, ha a tünetek alapján a mentésirányító P2-be sorolja a beteget: az ilyen hívásoknál átlagosan 36 perc telik el, mire kiér a segítség. Hasonlóan rossz a helyzet Miskolcon, ahol átlagosan alig több mint az esetek felében érnek ki normaidőn belül. A jelentésből az is kitűnik, hogy míg Budapesten és Pest megyében 100 ezer lakosra 5 mentőautó jut, addig az ország többi területén közel kétszer annyi.

A mentők lassúsága okának elsősorban az emberhiányt jelölték meg: nincs elég személy és autó a feladatok zökkenőmentes teljesítéséhez. Egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni. A belügyminiszter által elrendelt vizsgálat óta 25-30 százalékkal nőtt a legsürgősebbnek minősített esetek aránya.

Főkép forrása:
Facebook/OMSZ

További cikkek