392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megszállva, felszabadulva… újra megszállva? Riport az újabb hatalomátvétel előtt álló Kupjanszkból

10perc.hu
2023. 03. 04.
Megszállva, felszabadulva… újra megszállva? Riport az újabb hatalomátvétel előtt álló Kupjanszkból

Az orosz erőket – akik tavaly február 27-én foglalták el a települést – szeptemberben kiűzték Kupjanszkból, de most újra orosz kézre kerülhet a kelet-ukrajnai város.

Eléggé sajátságos helyzetbe kerültek az ukrán Kupjanszk lakói, ugyanis a tavaly február 24-én kitört orosz-ukrán háború eddigi több mint egy éve alatt immár harmadszor söpör át a gyilkos öldöklés a városon. Az ukrán kormány és a katonai vezetés néhány nappal azelőtt ugyanis elrendelték a településen élő civilek evakuálását.

A The Guardian stábja még az újabb orosz ostrom előtt jutott be a városba, ahol az emberek meglehetős nyugalommal fogadták, hogy otthonukat ismételten romba dönti a háború. Irina Viktorivna meleg ételt oszt az embereknek a szomszédai segítségével a kelet-ukrajnai város havas utcájában felállított bakaasztalról. A kínálat a kilátásokhoz képest egészen elfogadható: zabkása, húsgombóc és káposztasaláta.

A háttérzajt ezúttal is az orosz tüzérség adja, melyre az ukránok felelnek. Van olyan időszak, amikor percenként 4-5 robbanás is hallatszik a városban. Szerencsére egyelőre nem a városka a fő célpont, ám több, „vélhetően eltévedt” rakéta azért bevágódik a házak közé. Egy ilyen bombatámadás nemrég megölt egy 63 éves férfit, valamint megrongált egy óvodát és a tűzoltóállomást.

A sorban ott áll a 60 éves Natalia Ivanivna kiszolgálásra várva, télikabátban és sálba bugyolálva, és egy bottal a kezében. Noha lett volna lehetősége elhagyni a várost, mégis úgy döntött, mégis marad. Hátha képes lesz megóvnia a házát a fosztogatástól.

Ivanivna tart attól, hogy Kupjanszk is úgy jár, mint Bahmut vagy Vuledar, melyek romhalmazzá váltok az oroszok ostromától. Miközben erről beszélt, Viktorivna közbevágott, és megrovóan rászólt: „Ne légy pesszimista!” Persze mindketten tudják, szeretett városukat egy éven belül harmadszor fenyegeti a „teljes elmúlás”.


Irina Viktorivna meleg ételt oszt az embereknek     Fotó: The Guardian/Peter Beaumont


Hiszen a háború, az orosz agresszió harmadik napján, 2022. február 27-én már orosz zászló lengett a város központjában, amit aztán az emberek szerint vegyes érzelmeket kiváltó, hét hónapos megszállás követett. Szeptemberben aztán a városlakók nagy örömére az ukránok kemény harcok árán visszafoglalták Kupjanszkot, kiűzték az oroszokat, ám a felszabadulásnak komoly ára volt: a fél város romba dőlt.

És most a város még épen maradt részei válhatnak semmissé, miután február közepétől ismét fordult a hadihelyzet, és újfent az oroszok közelednek Kupjanszkhoz. Több S300-as rakéta húzott el a város felett, az emberek szerint az orosz tüzérség ismét közelebb került a településhez és az ukrán védővonalhoz.

A stábot a házába invitáló Viktorivna elárulta, azóta nem dolgozik hivatalosan, amióta tavaly szeptemberben lebombázták a kórházat. A megszállás alatt végig a városban maradt.

„Emlékszem, a háború első napján, február 24-én a húgom felhívott, hogy megkérdezze, mit csinálok. Láttam Putyin beszédét, és azt hittem, hogy blöfföl. Ezért mondtam a húgomnak, hogy szendvicseket készítek a gyerekeknek, és rövidesen viszem őket iskolába. Erre annyit válaszolt, a háború már elkezdődött. Igaza volt, három nap múlva, már az utcákon lehetett hallani az orosz tankok csikorgó hangját” – mesélte a 45 éves ápolónő.


Viktorivna hiszi, hogy az ukrán hadsereg végül legyőzi az agresszor oroszokat     Fotó: The Guardian/Peter Beaumont


A megszállás alatt folyamatosan dolgozott, többnyire egy Covid osztályon. Aztán amikor szeptember 9-én lövöldözést és robbanásokat hallott, kirohant az utcára. Ezúttal is tankokat látott, ám ezek már ukránok voltak. „Nem tudom elmondani, mit éreztem. Hatalmas szikla gördült le a szívemről” – emlékezett vissza a felszabadulás első perceire. Most Kupjanszk ismét veszélyben van, és az emberek félnek.

Visszatért az ételosztáshoz, ahol éppen az 55 éves Szvetlana Talalajenko a 22 éves lányával, Violettával egy furgonnal áll, amibe a holmijain kívül még a kutyáját is bepakolta. Ő már másodszor menekül, hiszen Kupjanszkba a korábban szintén megszállt Harkivból érkezett.

„Több erőszakot már nem tudok végigszenvedni. Megint jönnek a rakéták, becsapódnak a bombák, ráadásul a visszatérő oroszoktól senki sem remélhet kegyelmet” – állította Szvetlana, aki nem indul az újabb útra egyedül, hiszen több család is követi őt.

Az egyik szomszédja, Natalia Rjabukina még maradt, így vállalta, hogy naponta megeteti a Kupjanszkban hátrahagyott kutyákat, és szemmel tartja a család házakat, hogy ha egyszer véget ér a szenvedés, a visszatérők ne a kifosztott házakat találják majd a városban. Persze tudja mindenki, erre nagyon kevés, vagy inkább semmi esély nem mutatkozik, hiszen a fosztogatók ellen semmit sem tehetnek ebben a helyzetben.

„Sok barátom elment. De én most úgy döntöttem, szeretnék maradni. Húsz év munkáját nem hagyhatom itt a házam. De azt megígérem, ha romba döntik, akkor én is elmegyek” – mondta Rjabukina.

Az egyre erősödő félelem ellenére Kupianszkban folytatódik a normális élet. Noha a város határában már lőnek, a belvárosban sorban álltak az emberek a bankautomatánál, vásárolni mentek és a buszmegállókban várakoztak. 300 méterre onnan egy Vitalij nevű férfi szárított halat és palackozott sört árult. Holott nem messze a bódéjától bomba csapódott az óvoda kertjébe.


A folyamatos lövöldözés ellenére az emberek a megállóban a buszra várnak és vásárolni indulnak a belvárosba     Fotó: The Guardian/Peter Beaumont


Andrij Besedin, Kupjanszk polgármestere hivatalában beszélt a katonai helyzetről, szerinte bármivel próbálkoznak az oroszok, az ukrán hadsereg ellenáll nekik és a helyén marad. Ugyanakkor azt nehezen fogadja el, hogy folyamatosan lövik a civil infrastruktúrát.

„Az ágyúzás egyre növekszik, és egyre több az áldozat, ezért most a gyermekek és a fogyatékkal élők evakuálására összpontosítunk. Reméltük, hogy az ősz után elmúlik a veszély, és más felszabadult városokhoz hasonlóan elkezdhetjük az újjáépítést. De Kupjanszkot sajnos nem kerüli el a háború, és a civileknek addig kell elhagyniuk a várost, amíg katonáink teljesen visszaszorítják az oroszokat” – közölte a polgármester.

Persze, így is bőven vannak olyanok, akik nem hagyják el Kupjanszkot. Még ezekben a nehéz pillanatokban sem. „Optimista vagyok. Nem hiszem, hogy visszafoglalhatják a városunkat. Nem, nem és nem. Megállítják őket a katonáink, aztán ha kell, egészen Szahalinig üldözik majd őket” – közölte harciasan Viktorivna.

Főkép forrása:
The Guardian/Peter Beaumont

További cikkek