EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

„Megsemmisítünk minden oroszt Herszonban, aki nem adja meg magát”

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/Nexta

Ukrán katonai hírszerzés jelentése szerint az ukrán egységek már a dél-ukrajnai megyeszékhelyen vannak, és igencsak kegyetlen parancsot kaptak Kijevtől.

Úgy tűnik, végleg eldőlt Herszon sorsa, ugyanis az ukrán katonai hírszerzés bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők egységei már beléptek a márciusban orosz megszállás alá került Herszon városába, ahol a településen maradt lakosság egy része a katonákkal együtt több helyre kitűzte az ukrán zászlót.

Az UNIAN hírügynökség közleménye arról is beszámolt, hogy orosz megszállók visszavonulási útvonalai az ukrán hadsereg tűzellenőrzése alatt állnak. Ugyanakkor az ukrán katonák számára kiadott parancs szerint „minden orosz katona, aki ellenáll az ukrán fegyveres erőknek, megsemmisül. Az egyetlen esélye, hogy elkerülje a halált, ha azonnal megadja magát".


A Herszonban maradt lakosság egy része a katonákkal együtt több helyre kitűzte az ukrán zászlót      Fotó: Twitter/Nexta


A hírszerzés értesülése szerint az orosz parancsnokság sorsára hagyta az orosz katonákat Herszonban, és arra utasította őket, hogy öltözzenek civil ruhába. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy önkéntes feladás esetén Ukrajna garantálja az orosz katonák számára az életben maradást, a genfi egyezmények betartását, az élelmet, az orvosi ellátást és a fogolycsere lehetőségét.