EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Megnyugodhat a Kreml, az ukránok nem tudnak ellőni Moszkváig

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Az ukrán fegyveres erők vezérkara (Ukrán HIMARS harci küldetésben)

Lebutított HIMARS-eket kapott Ukrajna, Washington igyekszik úgy egyensúlyozni, hogy ne törjön ki közvetlen háború Oroszország és a NATO között, de azért segítse is az ukránokat.

Az Egyesült Államok a háború alakulásával párhuzamosan egyre szofisztikáltabb és fejlettebb fegyverekkel látta el Ukrajnát. Ám arra végig figyelt a vg.hu cikke szerint, hogy ne eszkalálja túlságosan a helyzetet, így a Kijev számára küldött HIMARS rakétavetőket is úgy módosították, hogy azok ne legyenek képesek túlságosan nagy hatótávolságú rakéták kilövésére.

Az amerikaiak június óta húszat adtak az ukránoknak a rakétavetőből, valamint jelentős mennyiséget a hozzá tartozó, mintegy 80 kilométer hatótávolságú GMLRS rakétákból, de a 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS rakétákból nem küldtek.

Amerikai illetékesek szerint a lövedékeket útnak indító fegyverrendszereket úgy módosították, hardverben és szoftverben is, hogy ne legyenek képesek a nagyobb hatótávolságú rakétákat kilőni, akkor sem, ha Ukrajna más forrásból jutna hozzájuk.