392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mégis épülhet alagút a Stonehenge körzetében

10perc.hu/MTI
2020. 11. 13.
Mégis épülhet alagút a Stonehenge körzetében

A három kilométer hosszú, kétmilliárd fontos útfelújítás részeként dúlhatják fel a világörökség részét képező Stonehenge szomszédos területeit.

A Stonehenge, Európa egyik legjelentősebb őskőkori építménye mintegy 5000 éves, a világ egyik csodájaként tartják számon. Ennek ellenére most könnyen előfordulhat, hogy sérülhet a világörökség része, ugyanis a régészek, környezetvédők, druidák tiltakozása és a tervezési felügyelőség javaslata ellenére a brit közlekedési miniszter jóváhagyta, hogy alagút építésével csillapítsák a gépkocsiforgalmat az angliai Stonehenge körzetében.



A leghíresebb brit őskőkori műemlék mellé tervezett mintegy három kilométer hosszú alagút építése annak a kétmilliárd font költségvetésű útfelújítási programnak a része, amellyel a világörökség részét képező 25 négyzetkilométernyi terület közlekedési problémáit akarják megoldani. Grant Shapps közlekedési miniszter szerint az alagút több hasznot hoz, mint amennyi kárt okozna.



A brit kormány 2015-ben állt elő először a tervvel, ám az ellenállást váltott ki műemlékvédelmi csoportok körében, amelyek legalább egy négykilométeres alagút építését szorgalmazták, mondván, csak egy hosszabb alagút nyújthatna kellő védelmet a Stonehenge-nek.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek