EUR: 388,21 Ft
USD: 361,93 Ft
CHF: 394,09 Ft
GBP: 442,03 Ft
RON: 78,81 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mai névnap:

Meghosszabbított veszélyhelyzet, elfogadott beszolgáltatási törvény

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu

Ma harminc esetben szavaz az Országgyűlés, a legfontosabb háromban már döntés született: a járványhelyzet miatt 2022. június 1-ig megmaradt a különleges jogrend, megszavazták a nagy élelmiszerláncok beszolgáltatási kötelezettségét.

Fontos kérdésekben kellett országgyűlési képviselőinknek szavazni ma a Parlamentben. A koronavírusjárvány miatt a honatyák és honanyák elfogadták a veszélyhelyzet 2022. június 1-ig tartó meghosszabbítását. A különös jogrendről szóló törvényt 133 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el, míg 63-an nem szavaztak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 2022. június 30-ig lesz érvényben a hiteltörlesztési moratórium, valamint az a hallgató, aki 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül szabott nyelvvizsga-kötelezettség alól. Ugyanakkor a veszélyhelyzet meghosszabbítása nincs hatással a jövő évi országgyűlési választások, sem pedig az országos népszavazások megtartására.

A képviselők szavaztak az úgynevezett beszolgáltatási törvényről is, aminek a lényegét a 10perc.hu korábban megírta: a nagy élelmiszerláncok kötelesek lennének minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával felajánlani az államnak, azaz a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál.


A különös jogrendről szóló törvényt 133 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el, míg 63-an nem szavaztak     Fotó: koronavirus.gov.hu


A törvényt 138 igen és 1 nem szavazattal elfogadták. A fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás. A jogszabály azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Mindeközben a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára. A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.