393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Meghosszabbított veszélyhelyzet, elfogadott beszolgáltatási törvény

10perc.hu
2021. 12. 14.
Meghosszabbított veszélyhelyzet, elfogadott beszolgáltatási törvény

Ma harminc esetben szavaz az Országgyűlés, a legfontosabb háromban már döntés született: a járványhelyzet miatt 2022. június 1-ig megmaradt a különleges jogrend, megszavazták a nagy élelmiszerláncok beszolgáltatási kötelezettségét.

Fontos kérdésekben kellett országgyűlési képviselőinknek szavazni ma a Parlamentben. A koronavírusjárvány miatt a honatyák és honanyák elfogadták a veszélyhelyzet 2022. június 1-ig tartó meghosszabbítását. A különös jogrendről szóló törvényt 133 igen, két nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el, míg 63-an nem szavaztak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 2022. június 30-ig lesz érvényben a hiteltörlesztési moratórium, valamint az a hallgató, aki 2020. szeptember 1. és 2021. augusztus 31. között sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül szabott nyelvvizsga-kötelezettség alól. Ugyanakkor a veszélyhelyzet meghosszabbítása nincs hatással a jövő évi országgyűlési választások, sem pedig az országos népszavazások megtartására.

A képviselők szavaztak az úgynevezett beszolgáltatási törvényről is, aminek a lényegét a 10perc.hu korábban megírta: a nagy élelmiszerláncok kötelesek lennének minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával felajánlani az államnak, azaz a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál.



A törvényt 138 igen és 1 nem szavazattal elfogadták. A fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás. A jogszabály azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Mindeközben a legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára. A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.

Főkép forrása:
koronavirus.gov.hu

További cikkek