392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ha megszavazzák a beszolgáltatási törvényt, eltűnnek a pékáruk az áruházláncok polcairól!

10perc.hu
2021. 12. 13.
Ha megszavazzák a beszolgáltatási törvényt, eltűnnek a pékáruk az áruházláncok polcairól!

Már a Parlament előtt van az a tervezet, amely alapján a lejárathoz közeli termékeket a nagyáruházaknak egyszerűen ingyenesen be kellene szolgáltatni az államnak.

Rövidesen szavazhatnak a képviselők arról a törvénytervezetről, ami sokak szerint jelentős hátrányt okoz majd a 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncoknak. A csak beszolgáltatási törvénynek hívott tervezet értelmében a nagyáruházaknak a lejárathoz közeli termékeket egyszerűen be kellene szolgáltatni az államnak.

Egészen pontosan a láncok kötelesek lennének minden élelmiszert a minőségmegőrzési időtartam előtt 48 órával felajánlani az államnak, azaz a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál.



Ez sokak szerint azt jelentené, hogy az áruházláncok polcairól szinte eltűnnének a pékáruk. Ugyanis ezeknek a terméknek 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis már abban a pillanatban ingyenesen beszolgáltatandóak lennének, ahogy kivették őket a kemencéből.

Ugyanebben a törvénytervezetben található egy másik, az áruházláncokat súlyosan érintő elképzelés, miszerint a nagy láncok kiskereskedelmi adójának legfelső sávjában az eddigi 2,5 százalékos adó helyett a jövőben 2,7 százalékot kell majd fizetni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek