394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Máris megvolt az első Biden-Putyin tárgyalás

10perc.hu
2021. 01. 27.

A két elnök első telefonbeszélgetése után – melyet Joe Biden kezdeményezett – mindkét fél másra és másra helyezte a tárgyalások értékelésének fő hangsúlyát.

Sokat nem várt Joe Biden arra, hogy beiktatását követően azonnal tárgyaljon – igaz, most csak telefonon – az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal. Az Egyesült Államok elnöke rögtön a lényegre is tért, és aggodalmát fejezte ki Oroszország bizonyos tevékenységei, így a többi között Alekszej Navalnij ellenzéki politikus őrizetbe vétele miatt, valamint a SolarWinds hackertámadás miatt is, amelynek elkövetésével Oroszországot vádolják. Biden azt is szóba hozta, olyan hírek terjengenek, miszerint az oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője arról tájékoztatta a sajtót, hogy ezekre elutasítólag reagált Putyin, és azt is elárulta, hogy a két elnök megbeszélésén megvitatták Biden javaslatát az orosz-amerikai Új START- (START-3) szerződés öt évre szóló meghosszabbításáról. Putyin ratifikálásra még kedden átküldte az orosz parlament alsóházának a szerződés meghosszabbítását - ez egyhangúlag már meg is történt a parlament mindkét házában -, és a 2026. február 5-ig meghosszabbítandó dokumentum megjelent az Állami Duma adattárában. A megállapodás a rendszeresített robbanófejek számát 1550-ben, a hordozóeszközökét pedig - beleértve a rendszerbe nem állított eszközöket is - 800-ban maximalizálta. Ezek közül mindkét fél 700-at állíthat rendszerbe. Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok erőteljes támogatja Ukrajna szuverenitását a fennálló orosz agresszió tükrében.


A két elnök megbeszélésén megvitatták Biden javaslatát az orosz-amerikai Új START- (START-3) szerződés öt évre szóló meghosszabbításáról    Fotó: facebook/joebiden


A Kreml hivatalos álláspontja alapján – amely természetesen más fontossági sorrendet állított fel – a két elnök első megbeszélése meglehetősen gyakorlatiasra és őszintére sikeredett. Putyin gratulált amerikai kollégája választási győzelméhez, de szóba került a közös fellépés a koronavírusjárvány ellen, valamint a Nyitott Égbolt szerződésről és az iráni nukleáris programról is egyeztették az álláspontjaikat. Putyin a megbeszélés alatt kezdeményezte, hogy Biden támogassa azt az orosz javaslatot, miszerint tartsák meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak csúcstalálkozóját. Putyin azzal zárta a beszélgetést, hogy a két szuperhatalom közötti bizalmi viszony helyreállítása mindkét ország elemi érdeke.

Főkép forrása:
kremlin.ru

További cikkek