393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Majdnem elmosta az eső Petropolist!

10perc.hu/FG
2022. 02. 23.

Lassan tér vissza az élet a normális kerékvágásba Brazília egykori fővárosában, ahol 186 ember veszítette el az életét a borzalmas időjárás következtében.

A Rio de Janeiro szövetségi államban fekvő, mintegy 300 ezer lakosú Petropolis városára kedd hajnalban néhány óra leforgása 260 milliméter csapadék zúdult, mely egyhavi vízmennyiségnek felel meg. A természeti katasztrófa a várost körülvevő szegénynegyedek lakóira mérte a legnagyobb csapást: a domboldalakra épített házaikban, illetve azok környezetében okozott hatalmas pusztítást.

A vihar vad folyókká változtatta az utcákat, a víz kidöntött fákat, autókat, buszokat sodort le a mélybe. A festői várost – mely az Uruguayt is magába foglaló XIX. századi Brazil Birodalom nyári fővárosa volt – turisták helyett napjainkban romeltakarító és közegészségügyi munkások lepték el.

A mega méreteket öltő tisztítási művelet részeként tegnap csak a szomszédos Rio de Janeiro, illetve Niteroi városaiból 370 fős egészségügyi személyzetet vezényeltek Petropolisba a helyi mentőcsapatok megerősítésére.

A mentőalakulatok a helyiekkel karöltve még mindig kutatnak túlélők után. Sár- és törmelékhegyek között ásnak kétségbeesetten, az élet jeleit kutatva. A pénteken a városba látogató brazil elnök, Jair  Bolsonaro olyannak írta le Petropolist, mintha az háborús pusztításnak lett volna kitéve – írta az AFP hírügynökség.


A természeti katasztrófa a várost körülvevő szegénynegyedek lakóira mérte a legnagyobb csapást: a domboldalakra épített házaikban, illetve azok környezetében okozott hatalmas pusztítást    Fotó: BBC


Mára 186-ra emelkedett az igazolt halálesetek száma, közülük legalább 33 gyermek – közölte a helyi rendőrség. A hatóságok szerint nagyon kicsi az esélye, hogy még akadnak túlélőkre a romok között. A tegnapi nap folyamán a szomszédos Espirito Santo államra is viharok csaptak le, legkevesebb két halálos áldozatot szedve.

Mindezidáig több mint 300 autót sikerült kiemelni a sártengerből, melyek eltorlaszolták az egyébként sem járható utakat. Sok épület vált lakhatatlanná, több mint 850 embert átmeneti szükségszállásokon helyeztek el. Az is elképzelhető, hogy a természeti katasztrófa által leginkább sújtott negyedek egyes részeire soha nem térhetnek vissza a korábban ott lakók.

Ferenc pápa már sokadik együttérző üzenetét küldte vasárnap a petropolisiaknak Úrangyala imádságát követően a Vatikánból. A Szentatya a brazil áldozatok mellett megemlékezett a trópusi ciklonok által sújtott Madagaszkár szenvedő lakosairól is.

Főkép forrása:
France24

További cikkek