EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Magyar katonák őriznék a lengyel-fehérorosz határt?

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok - Lengyelország mellett Litvánia és Lettország - keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Nemrég érkezett meg a lengyel-fehérorosz határa a mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század, amely segít a lengyel határ védelmében. Ráadásul a lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki.


A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak    Fotó: Twitter


Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter bejelentette, Varsó tárgyalásokat kezdett arról, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel-fehérorosz határon fennálló válságban. Az előzetes egyeztetés alapján a magyar katonák a migránsok által megrongált drótkerítés, valamint a határmenti utak karbantartásában vennének részt elsősorban.

Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot és belépési tilalom van érvényben.