395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A magyar állam vette meg a zsibói Wesselényi-kastélyt

10perc.hu
2021. 05. 19.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került a zsibói Wesselényi-kastély, melyet már egy évtizede árul az örökös.

Úgy tűnik, végül a magyar államhoz került a zsibói Wesselényi-kastély tulajdonjoga. Magát az ingatlant csaknem egy évtizede árulja az örökös, Janicskó András, aki belátta, hogy képtelen előteremteni a kastély felújításához és működtetéséhez szükséges összegeket. A kastélyra a bukaresti Artmark Historical Estate Kft. kereste a vásárlókat, folyamatosan csökkentve az árat, amely végül 800 ezer eurónál (288 millió forint) állapodott meg.

A kastélyt eredetileg április 20-án megvásároló kolozsvári Micro Vision Consult Kft. azonnal túl is adott a kastélyon, amit a friss telekkönyvi kivonat igazol. Az új tulajdonos pedig nem más, mint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt., amely korábban Szatmár megyében vásárolt meg két történelmi jelentőségű műemléképületet: a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szállót és azt a nagykárolyi épületet, amelyből 2014-ben költözött ki a város polgármesteri hivatala.



Ugyanakkor előfordulhat, hogy az ügymenet végül a bíróságon fog lezáródni, ugyanis a román törvények értelmében a kastélyra elővásárlási joga van a Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet.

Janicskó András szerint a megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. Szilágyi Róbert, a megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke, a megyei tárgyalóbizottság vezetője viszont biztos abban, hogy a törvényes határidőn belül jelezték vásárlási szándékukat, ezért bírósághoz fordulnak az elővásárlási joguk érvényesítéséért.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek