393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Magánpraxisban gyógyító orvosoknak havi 20 órát állami kórházakban kéne dolgozniuk

10perc.hu
2022. 12. 19.
Magánpraxisban gyógyító orvosoknak havi 20 órát állami kórházakban kéne dolgozniuk

A tervezet egyelőre a Belügyminisztérium honlapján olvasható az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szóló rendeletben.

Megjelent a Belügyminisztérium honlapján egy rendelet tervezete, amelyben a magánpraxisban dolgozó orvosokat is arra köteleznék, hogy havonta 20 órát dolgozzanak állami intézményekben. Ugyanis módosítani akarják az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szóló rendeletet.

Az Index által nyilvánosságra hozott tervezet értelmében ennek a szövegébe kerülne be egy olyan mondat, miszerint az orvosoknak, szakorvosi képzettséggel rendelkezőknek havonta 20 óra gyakorlati időt kellene letölteniük az állami egészségügyben, hogy eleget tegyenek a továbbképzési kötelezettségüknek. Valamivel engedékenyebb lenne a rendelet azokkal szemben, akik „ügyeleti feladatellátást” vállalnának, nekik ugyanis havonta 10 óra is elengedő lenne a 20 helyett.

Rékassy Balázs egészségpolitikai szakértő szerint a versenyhelyzet mellett a magánszektornak nyugat-európai mintára célszerű lenne kisegítenie az állami ellátást. Ám úgy véli, ez a segítség a várólisták csökkentésének például az egyik eszköze lehet, hogy a NEAK, szerződést kötve a magánszolgáltatókkal, a saját költségvetéséből vásárol bizonyos szolgáltatásokat, műtéteket, szűréseket.

További cikkek