EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Macron búcsúja Merkeltől: „Köszi mindent, Mami!”

Nagyvilág
10perc.hu/FG
1 éve
Kiemelt kép: France24

A burgundiai borvidékén látta vendégül a francia elnök a leköszönő német kancellárt, aki egy üveg bort és a Becsületrend Nagykeresztjét kapta búcsúajándékként vendéglátójától.

Rendhagyó búcsúlátogatáson vett részt Angela Merkel leköszönő német kancellár Franciaországban, ahová férjével, Joachim Sauerrel együtt voltak hivatalosak. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök nejével, Brigitte-tel a burgundiai borvidék szívében, Beaune-ban fogadta a német kancellári párt, ahol Merkel a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrend Nagykeresztjét vehette át, s burgundiai borral is megajándékozták őket.

Macron elnök megköszönte a német kancellár áldozatos munkáját, mellyel sikerült egyben tartania az Európai Unió országait. Utalt a pénzügyi válság időszakára, mikor az eurózóna egyben tartása volt a tét, a migrációs sokk, s az ezzel együtt járó terrorhullám okozta megpróbáltatásokra, illetve a Covid-19 okozta pandémia leküzdése érdekében tett erőfeszítésekre.


Emmanuel Macron francia köztársasági elnök nejével, Brigitte-tel a burgundiai borvidék szívében, Beaune-ban fogadta a német kancellári párt, ahol Merkel a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrend Nagykeresztjét vehette át   Fotó: Reuters


Merkel 16 évig, négy cikluson át volt Németország kancellárja, Németország és Franciaország együttműködése pedig kulcsfontosságú az Európai Unió számára, lévén az EU két vezető tagállama. A francia elnök megköszönte a német kancellár irányába tanúsított türelmét és a leckéket is, melyekre megtanította közös elnöki periódusuk során (2017-21). Kancellársága évei alatt Franciaország megismerte és megszerette Önt – tudósított az eseményről a Reuters.

A két elnöki pár ellátogatott a XV. században épült Hospice de Beaune épületébe, mely egykor szegénykórházként működött, ma pedig karitatív célú, évente megrendezésre kerülő borárverések helyszíne. Alkonyatkor a kisváros macskaköves utcáin sétát tevő állami vezetőket helyi polgárok százai várták, köszöntötték virágokkal, jó kívánságaikkal.