EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Lukasenka megint megfenyegette a gázcsapok elzárásával Európát

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: rosbalt.ru

A fehérorosz elnök kijelentette, ha tovább folytatódik országa határainak lezárása, akkor el lehet gondolkodnia a Nyugatnak, miként vásárolnak majd energiát.

Úgy tűnik, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lassan tényleg minden kapcsolatot meg akar szakítani Európával. Újfent bejelentette, országa kész leállítani az energiahordozók szállítását területén keresztül, ha Lengyelország végrehajtja a migránshelyzetre való tekintettel a közös határ lezárására vonatkozó fenyegetéseit.

Lukasenka a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: komolyan veszi Lengyelország és más országok fenyegetését, hogy meg akarják fojtani Fehéroroszországot.

„A lengyelek úgy döntöttek, hogy lezárják a Fehéroroszországgal közös határukat. Rendben van, zárják le. Nem utazunk túl gyakran az Európai Unióba. Ma inkább Oroszország, Kína és a Kelet egyéb tájai érdekelnek bennünket. De ha lezárják a határt, akkor mi lesz azzal a forgalommal, amely nyugati irányból főként Oroszországba, Kínába megy rajtunk keresztül?" – tette fel a költőinek szánt kérdését a fehérorosz diktátor.

Hozzátette, ha a lengyelek és az Unió folytatja a mostani, szerinte fehéroroszellenes politikáját, akkor súlyos válaszlépésre fogja elszánni magát.

„Zárják csak le a határt, és majd meglátják, hogy ki fog többet szenvedni ettől. Aztán el lehet gondolkodni azon, hogy miképpen vásárolnak energiát Oroszországtól" – mondta Lukasenka.