395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Lukasenka: hiba volt, hogy 2014-ben nem pusztítottuk el Ukrajnát

10perc.hu
2023. 06. 04.

A belarusz vezető teljes mértékben felvállalta az összefogását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenka immár nem is titkolja, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese. Az államfő egy minszki beszédében azt mondta, hogy országa és Oroszország egyetlen hibát követtek el az elmúlt években, mégpedig, hogy 2014-ben nem semmisítették meg Ukrajnát - számolt be a vg.hu.

Oroszországnak és Fehéroroszországnak 2014-ben és 2015-ben meg kellett volna oldania az ukrán kérdést. Az országot már ekkor meg kellett volna semmisíteni. Ez az egyetlen hiba, amit elkövettünk – mondta Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök. 2014-ben Oroszország megszállta a Krím-félszigetet és elcsatolta Ukrajnától.

Lukasenka erről a Független Államok Közösségének biztonsági ügynökségeinek vezetőivel folytatott megbeszélésen ejtett szótírta meg a Politico. Ez azt jelenti, hogy Lukasenka teljes mértékben felvállalta az összefogását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A fehérorosz elnök három évtizede van hatalmon. Ez alatt az idő alatt egy se veled, se nélküled kapcsolatot tartott fenn Putyinnal, ám azt követően, hogy Moszkva a 2020-as fehérorosz elnökválasztást követő tüntetések leverésében segítséget nyújtott a két vezető kapcsolata rendkívül szoros lett. Azóta 2022 februárjában Minszk segített Oroszországnak az Ukrajna elleni háború elindításában, illetve abba is beleegyezett, hogy Moszkva atomfegyvereket telepítsen a területére.

Főkép forrása:
kremlin.ru

További cikkek