393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Lapos pofájú kutyák, egészségügyi válságban! Az állatorvosok figyelmeztetnek

10perc.hu
2023. 02. 04.
Lapos pofájú kutyák, egészségügyi válságban! Az állatorvosok figyelmeztetnek

A lapos pofájú kutyáknak gyakrabban vannak egészségügyi problémái, és nehezebben is lélegeznek mint hosszú orrú társaik.

A Kisállat-egészségügyi Világszövetség állatorvosai igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a lapos pofájú kutyák esetében kialakult egy egészségügyi válság a túl tenyésztés következtében.

A legnagyobb gondot talán a brachycephal légúti obstrukciós szindróma (BAOS) jelenti. Ez a rendellenesség azt jelenti, hogy nem tudnak megfelelően lélegezni, és ennek eredményeként sokuk műtétre szorulhat, vagy lerövidülhet az élettartamuk.

A betegség ránézésre nem megállapítható, légzésfunkciós tesztre van szükség. A francia bulldog, mopsz és angol bulldog, melyek nagyon apró orrlyukakkal vagy keskeny légcsővel rendelkeznek.

Bár sokan észreveszik, hogy a lapos pofájú kutyájuk sok szipogó, horkoló és horkoló hangot ad ki, vagy a szájukon keresztül kell lélegeznie, úgy gondolják, hogy ez „normális a fajtára nézve”. Ez azt jelenti, hogy nem veszik észre, hogy kedvencüknek komoly egészségügyi problémája van – és még „aranyosnak” is találhatják.- írja Psychology Today.

Mivel ma már a francia bulldog a legnépszerűbb fajta sok országban, és az angol bulldogok és mopszok is nagyon népszerűek, az érintett kutyák száma drámaian növekszik. A túlzottan rövid orr miatti szelektív tenyésztés olyan kutyákat hozott létre, amelyek egészsége sok esetben a „cukiság” kedvéért sérül. Egyszerűen etikátlan olyan kutyákat tenyészteni, amelyek nehezen kapnak levegőt - mondta Peter Sandøe, a Koppenhágai Egyetem Társállat-jóléti Központjának igazgatója.

A probléma megoldása az lehetne, ha a tenyésztők abbahagyják az ilyen kutyafajták extrém tenyésztését, valamint nem használnák fel reklámozásra őket.

Az Egyesült Királyságban a Brit Állatorvosok Szövetsége kampányt folytat annak érdekében, hogy a hirdetőket leállítsák. Mivel a kiskutyák eladása nagy üzletnek számít, bizonyos esetekben bűnbandák is jelen vannak a BBC friss vizsgálata szerint.

Az orvosok azt javasolják, ha valaki mégis ilyen kutyát szeretne választani, figyeljenek a kutya pofájára. Van némi eltérés a pofa hosszában, és a legjobb elkerülni a leglaposabb arcokat.

Főkép forrása:
Pixabay, illusztráció

További cikkek