EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Lángokban áll Harkiv és Kijev! Brutális rakétatámadással megkezdődött az orosz offenzíva Ukrajnában

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/NEXTA

Megindult a korábban már megjósolt orosz roham a részben megszállt Donyeck és Luhanszk megye fölötti teljes ellenőrzés megszerzése érdekében.

Már hónapok óta várható volt, hogy Moszkva megindítja a nagyszabású offenziváját, azonban egyes szakértők az ostromot csak tavasz elejére várták a téli időjárás miatt. Egy ukrán tisztviselő nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy tíz napon belül megindulhat az oroszok nagy, átfogó offenzivája, ami most be is igazolódott.

„Egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák, miután az oroszok brutális rakétatámadásba lendültek. Robbanások hallatszottak Harkivban, Dnyipropetrovszkban, Zaporizzsjában, majd később Kijevben is. Az orosz légicsapások elsősorban az energetikai infrastruktúrát érték” – adta hírül az ATV Híradó.

Az Index is úgy tudja Ukrajnában fokozódtak a harcok. Kijev szerint az orosz erők offenzívába kezdtek a részben megszállt Donyeck és Luhanszk megye fölötti teljes ellenőrzés megszerzése érdekében. „Oroszország nagyszabású offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, és megpróbálja áttörni a Kreminna városánál lévő védelmet" – közölte a luhanszki régió kormányzója.


Az orosz csapatok támadásba lendültek, és megpróbálnak nyugat felé előrenyomulni a havas és erdős téli tájon     Fotó: ATV Híradó


Szerhij Hajdaj az ukrán televíziónak elmondta, hogy az orosz csapatok támadásba lendültek, és megpróbálnak nyugat felé előrenyomulni a havas és erdős téli tájon. Az ukrán ellenőrzés alatt álló, délkelet-ukrajnai Zaporizzsje városát egy órán belül legalább tizenhét rakétatámadás érte. Anatolij Kurtyev polgármester szerint az ukrajnai háború kezdete óta nem volt példa hasonlóan intenzív támadásra a térségben.

Harkiv megyében az oroszok legalább tíz csapást mértek a létfontosságú infrastruktúrára a régióban. Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint az ukrán légvédelem minden berepülő ellenséges drónt megsemmisített. Krivij Rih városában egy rakéta eltalált egy energiatermelő létesítményt, az épületben komoly károk keletkeztek.