EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Kúttörvény: mentesül a bejelentés alól az összes háztartási kút

Otthon
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Pixabay

A legfeljebb évi 500 köbméter vízkivételig, és kifejezetten háztartási igények kielégítésére használt kutaknál lehet elengedni az engedélyeztetést.

A kormányzati portálra került ki az a javaslat, amellyel az utóbbi hónapokban, de inkább években sok vihart kavart kúttörvény-vitát zárnák le. Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke jelentette be néhány hete, hogy újra nekiveselkednek a törvénynek, de több alkalommal az agrárminiszter is jelezte, hogy radikálisan átalakítanák a szabályozást – írta a HVG.

A honlapon most közzétett tervezetet május 10-ig lehet véleményezni. Ebben lényegében a háztartási célú kutak engedélyeztetését, bejelentését teljesen eltörölték. Ezt azzal indokolták a tervezetben, hogy számos alkalommal megkísérelték a háztartási kutak összeírását, de a százezres nagyságrendben létező kutak regisztrációja lehetetlen feladatnak bizonyult.


A legfeljebb évi 500 köbméter vízkivételig, és kifejezetten háztartási igények kielégítésére használt kutaknál lehet elengedni az engedélyeztetést      Fotó: Pixabay


Most átvágták a gordiuszi csomót úgy, hogy még csak be sem kell jelenteni ezeket a kutakat, a 2024 előtt engedély nélkül fúrt és ásott kutakat engedélyezettnek veszik. Ugyanakkor nem mindenkinek engedik el simán az engedélyeztetési eljárást, ugyanis egy térképre felrajzolták, hogy melyek a védendő területek, és hol lehet kockázatmentesen a vízzáró rétegig vizet kivenni.

Ezt a térképet mindenki számára elérhetővé teszik. A vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken a vízügyi hatóság (katasztrófavédelem) engedélyezi a létesítést, üzemeltetést és megszüntetést. A javaslat kitér arra is, hogy a legfeljebb évi 500 köbméter vízkivételig, és kifejezetten háztartási igények kielégítésére használt kutaknál lehet elengedni az engedélyeztetést.