393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kreml: törvénysértő a készülő Navalnij-párti tüntetés

10perc.hu
2021. 01. 22.

Figyelmeztette az orosz főügyészség és a belügyminisztérium a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy az általuk az Alekszej Navalnij Kreml-ellenes politikus támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek tekinti.

Úgy tűnik, a moszkvai politikai vezetés nem viccel, mindenképpen elejét venné azokat az ellenzéki megmozdulásokat, amiket Alekszej Navalnij vasárnap esti hazaérkezését követő letartóztatása miatt szerveznek a politikus hívei. A főügyészség közleményében rámutatott, hogy az interneten a január 23-ra meghirdetett törvényellenes tömegrendezvényen való részvételre szóló felhívások jelentek meg. Az MTI moszkvai tudósítója szerint a hatóság a szervezőket figyelmeztetésben részesítette, arra hivatkozva, hogy a szervezők nem kértek engedélyt a hatóságoktól a tüntetésekre. Ráadásul Moszkvában és az ország más régióiban a Covid-19-járvány végéig tilos tömegtüntetéseket rendezni.


A rendőrség országszerte a lakásukon kereste fel az ellenzéki vezető által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársait     Fotó: rosbalt.ru


A belügyminisztérium adminisztratív felelősségrevonást helyezett kilátásba azok számára, akik a nem engedélyezett tüntetésen való részvételre buzdítanak. Már őrizetbe is vették Navalnij egyik közeli munkatársát, Ljubov Szobolt. Az elmúlt két nap során a rendőrség országszerte a lakásukon kereste fel az ellenzéki vezető által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársait, valamint más ellenzéki aktivistákat és újságírókat, hogy figyelmeztesse őket: a tüntetéssel a hatóságok szerint törvényszegésre készülnek.


Már őrizetbe is vették Navalnij egyik közeli munkatársát, Ljubov Szobolt    Fotó: rosbalt.ru


Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) már szerda este felszólította a VKontaktye, a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok és más közösségi médiumok adminisztrátorait, illetve a tömegtájékoztatási eszközöket, hogy ne terjesszék a tüntetésen való részvételre való buzdításokat. Tatárföldön a felhívások ügyében az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított.

Egyre többen feltételezik azt, hogy mindez válasz arra, hogy a Navalnij alapította FBK kedden közzétett egy kétórás dokumentumfilmet, amelyben azt állította, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt (mintegy 400 milliárd forintot) érő titkos uradalmat építtetett ki magának a Fekete-tenger partján, Gelendzsik üdülőváros közelében. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ügy már 2010 óta ismert, azaz mostani elővétele nem véletlen, összefügg Navalnij hazatértével.


Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy 100 milliárd rubelt érő titkos uradalmat építtetett ki magának a Fekete-tenger partján    Fotó: Twitter/Kevin Rothrock


A feltűnően profin elkészített videón többek között az is szerepel, hogy az ingatlan a Monacói Hercegség területének 39-szerese, területén pedig egyebek között kastély, földalatti jégpálya, templom, 2500 négyzetméteres teaház, helikopter-leszálló és a tengerhez vezető alagút található. Mindezt kiegészíti több szőlőültetvény és osztrigatelep, valamint két borászat is. A narrátor szerepében szereplő Navalnij azt is állította, hogy Putyin volt feleségét, két állítólagos élettársát és azok gyerekeit is hatalmas vagyonokkal halmozta el. A Kreml részéről egyedül a szóvivő, Dmitrij Peszkov szólalt meg, aki az egész sztorit valótlannak minősítette.

Azonban a lényeget senki se felejtse el: Oroszországban idén szeptemberben parlamenti választásokat tartanak.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek