392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

Közeledő bolygók a Naprendszerben

10perc.hu
2020. 11. 30.
Közeledő bolygók a Naprendszerben

Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket.

A téli égbolt egyik látványossága, hogy este kelet felé még mindig jól látszik a Mars, majd hajnalban pedig a délkeleti horizonton a ragyogó Vénuszt láthatják a korán kelők. Ám december 21-én egy igen ritka látványban lesz része azoknak, akik az eget kémlelik távcsövekkel. Ugyanis a Jupiter – ami 11 év alatt kerüli meg a Napot – és a Szaturnusz – több mint három évtized alatt teszi meg ugyanezt – a téli napforduló idején lesz a legközelebb egymáshoz, mindössze 6 ívpercre. Ez azt jelenti, hogy a holdkorong átmérőjének mindössze egyötöd része lesz közöttük a távolság. Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz.

„Ha valaki kicsit rövidlátó, úgy látja majd, mintha összeolvadt volna a két bolygó"- mondta el az MTI-nek Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója. A csillagász elmondta azt is, hogy a jelenséget távcsővel napnyugta után, alacsonyan a délnyugati horizont felett lehet megfigyelni. Olyan helyről érdemes fürkészni az égboltot, ahol nem takarják el házak vagy fák a délnyugati irányt. A 200-250-szeres nagyítású távcsövekben is egy látómezőben lehet majd látni a Jupitert és a négy legnagyobb holdját, valamint a Szaturnusz öt legfényesebb holdját és gyűrűjét.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek