392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Közel az újabb hidegháború! Itt az amerikaiak válasza, amiért Moszkva felfüggesztette az Új START szerződést

10perc.hu
2023. 06. 02.
Közel az újabb hidegháború! Itt az amerikaiak válasza, amiért Moszkva felfüggesztette az Új START szerződést

Washington június 1-től leállítja az orosz fél tájékoztatását az egyezmény által érintett fegyverzetről, valamint a továbbiakban nem ösztönzik az Új START hatálya alá tartozó fegyverzetellenőrzéseket az Egyesült Államok területén.

Sajnos immár egyre biztosabb, hogy pár évtized viszonylagos nyugalmat követően a világ öles léptekkel robog az újabb hidegháború felé. Az Ukrajnában zajló háború és a Nyugat által vállalt szerep miatt Moszkva felfüggesztette az Új START szerződést. Erre az Egyesült Államok válaszlépéseket hozott, amint azt az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési irodája (Bureau of Arms Control, Verification and Compliance) bejelentette.

A hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló Új START-szerződést 2010-ben kötötte meg az Egyesült Államok és Oroszország 10 évre, amit 2021-ben további 5 évre meghosszabbítottak. A dokumentum mindkét félnek előírta nukleáris arzenáljának csökkentését úgy, hogy hét év elteltével, valamint azt követően a fegyverek összesített száma ne haladja meg a 700 hordozóeszközt, (interkontinentális ballisztikus rakéták, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták és nehézbombázók), valamint 1500-ban korlátozta a robbanótöltetek számát, és 800-ban a telepített és nem telepített indítószerkezetekét.

A szerződésben emellett szerepelt, hogy a két fél kölcsönösen lehetőséget biztosít a szerződés betartásának ellenőrzésére. Nos, ezt a megállapodást rúgta fel Moszkva, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök február végén írta alá az orosz részvétel felfüggesztéséről szóló törvényt.


A világ csak reméli, hogy nem kerül sor valódi háborúra a két atomnagyhatalom között     Forrás: buchanan.org


Az amerikai álláspont szerint a szerződésben való részvétel felfüggesztése - amit Oroszország februárban törvénybe foglalt - jogilag érvénytelen, az orosz eljárás pedig a megállapodás megsértését jelenti. Washington szerint az amerikai válaszintézkedések a nemzetközi jognak megfelelnek, arányosak, visszafordíthatók, valamint összhangban vannak minden más jogi kötelezettséggel.

A bejelentett amerikai intézkedések közé tartozik, hogy június 1-től leállítják az orosz fél tájékoztatását az egyezmény által érintett fegyverzetről. A továbbiakban nem ösztönzik az Új START hatálya alá tartozó fegyverzetellenőrzéseket az Egyesült Államok területén, valamint visszavonják a szerződés hatálya alatt dolgozó orosz fegyverzetellenőrök vízumát. Ezen felül a továbbiakban az Egyesült Államok nem bocsát az orosz fél rendelkezésére telemetrikus adatokat interkontinentális ballisztikus rakéták és tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták kilövéséről.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek