393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Vásároltál a Wish weboldalon? Kompenzációra számíthatsz

10perc.hu
2023. 02. 21.

A Wish e-kereskedelmi platform 150-225 millió forint kompenzációt ad a magyar fogyasztóknak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta vizsgálatát az egyik legnagyobb globális e-kereskedelmi piactérrel, a Wish-el szemben, a platform működtetője összetett jóvátételi csomagot vállalt - benne az érintett, mintegy 100-150 ezer fogyasztó pénzügyi kompenzálását -, hogy elkerülje a bírságot - közölte a nemzeti versenyhatóság kedden az MTI-vel.

Az eljárás azért indult 2021-ben, mert a platform üzemeltetője feltételezhetően nem az elvárható szakmai gondossággal járt el az ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása, ellenőrzése során.

A hatóság gyanúja szerint a piactéren áruló kereskedők bizonyos árai valótlanok lehettek, egyes termékeket irreálisan nagy kedvezménnyel és hamis állításokkal hirdettek, a fogyasztókat pedig visszaszámláló óra sürgette egyes "azonnali ajánlatok" elfogadására - írják a közleményben.

A kaliforniai központú platform és európai működtetője a vállalások keretében 1500 forint jóvátételt (kreditjóváírást) ad annak a magyar felhasználónak, aki az azonnali ajánlatra kattintva vásárolt a platformon 2021-ben.

A cégek emellett fogyasztói tudatosságot erősítő kampányt indítanak, valamint az eddigieknél hatékonyabb, független auditálással igazolt intézkedéseket vezetnek be a piacterükön áruló kereskedők magatartásainak ellenőrzésére. A vállalkozások vállalták továbbá azt is, hogy a jövőben nem alkalmazzák a GVH által kifogásolt árengedmény-feltüntetési gyakorlatot és "azonnali ajánlataikat".

A tájékoztatás szerint a versenyhatóság eljáró Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a cégcsoport által javasolt intézkedéscsomag megfelelően kezeli a vizsgálat során azonosított problémák gyökerét, a piactér bizonyos kereskedőinek kifogásolható magatartásait.

A GVH ennek megfelelően - jogsértés vagy annak hiányának megállapítása nélkül - megszüntette az eljárást, egyúttal előírta a Wish számára az általa tett vállalások teljesítését, a kötelezettségvállalások végrehajtását a GVH utóvizsgálat keretében ellenőrizheti.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek