392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Komoly tőke kell a kiköltözéshez, de megéri – dubaji riport, miként boldogulnak a világ másik felén honfitársaink

10perc.hu
2023. 03. 05.
Komoly tőke kell a kiköltözéshez, de megéri – dubaji riport, miként boldogulnak a világ másik felén honfitársaink

Európaiként fizikai munkára nem érdemes és igazából nem is lehet jelentkezni, mert a hirdetésekben megjelölik, hogy milyen munkaerőt keresnek, de magyarként kellő angol nyelvtudással jó eséllyel kaphat bárki neki megfelelő állást.

Noha sokan elérhetetlen álomnak tartják, hogy egyszer eljussanak Dubajba, mégis egyre több magyar él az Egyesült Arab Emirátusok talán legismertebb, de mindenképpen legkedveltebb világvárosában. Ahogy arról már korábbi riportunkban írtunk, nem az elit költözik ki a modern világ egyik jelképévé vált metropoliszba, hanem azok, akik megfelelő kalandvággyal bírnak.

Persze azért mindehhez megfelelő anyagi tartalékkal is rendelkeznie kell valakinek, ha az álmát szeretné Dubajban megvalósítani. Azt fontos tudni, hogy amennyiben vállalkozást szeretne beindítani, ahhoz először céget kell alapítani, majd ezt követően vízumot igényelni. Ugyanis letelepedni csak vízummal lehet, amihez helyi személyi igazolvány jár. Ezek birtokában lehet lakást bérelni, amit itt minimum egy éves szerződéssel lehet megtenni.

De nézzük, kint élő magyaroktól szerzett információk alapján, vajon mennyi tőke kell ahhoz, hogy valaki kint vállalkozzon. Nos, a cégalapítás cégformától függően 1.500.000-3.000.000 forintba kerül, míg lakások évi 2.000.000-tól bérelhetőek, és helytől és nagyságtól függően a határ akár a csillagos ég. A vízum egy személyre megközelítőleg 500.000 Ft, ami két évre érvényes.


Dubaj rengeteg látnivalót kínál a kilátogató turistáknak    Fotó: 10perc.hu


Egy darabig bérautó esetében jó és elfogadott a magyar jogosítvány, ám ha valaki megkapja a vízumát, és úgynevezett rezidenssé válik, annak le kell adnia a hazai jogsit, és egy vizsga letétele mellett 150 ezer forintért kap egy helyi jogosítványt. Vigyázat, viszont ha hazamegy valaki rokonlátogatóba, akkor ezzel a papírral Magyarországon csak a Dubajban kapott igazolvánnyal vezethet. Ha valaki végleg hazaköltözik, akkor jöhet az újabb jogsicsere.

Európaiként fizikai munkára nem érdemes és igazából nem is lehet jelentkezni, mert a hirdetésekben megjelölik, hogy milyen munkaerőt keresnek. De magyarként kellő angol nyelvtudással jó eséllyel kaphat bárki neki megfelelő állást.

Falusi László egy barátja unszolására először turistaként jött ki a családjával Dubajba. Nem tagadja, szerelem volt első látásra, egyszerűen lenyűgözte a város, az ottani élet. Abban az évben még kétszer látogatott ki, ám harmadszor már cégalapítási céllal érkezett az Egyesült Arab Emirátusokba. Állítja, teljesen más Dubajban az élet, szigorú, de jó szabályok vannak, és a kialakított rendszer tökéletesen működik.


Falusi László turistaként érkezett, mára egy vállalkozást irányít Dubajban    Fotó: 10perc.hu


„Nem tagadom, amikor először jöttünk ki, hajtott a kíváncsiság, hiszen sokat olvastam és hallottam a városról. Egyszerűen úgy éreztem, mindezt élőben is látnom kell. Mivel szeretem a meleget, egy percig sem volt kérdéses, hogy mi lesz a folytatás” – árulta el László.

Hozzátette, jelenleg körülbelül 3500-4000 magyarnak van vízuma, de ebből sokaknak csak cége van itt, nem élnek itt életvitelszerűen. Ha valaki megtalálja maga számára azt a piaci rést, ahol érvényesülni tud, a cég gyümölcsözően működhet. Egyedül a bankszámlanyitás bonyolultabb, mint amihez szokva vannak az európaiak, hiszen ehhez többek között ujjlenyomat leadására is szükség van.

Az adatok alapján jóval kevesebb magyar tulajdonban lévő magyar cég van, mint amennyi honfitársunk él Dubajban. Ugyanis általában nagyobb cégeknél helyezkednek inkább el az emberek, mivel így kisebb a rizikó, a cégek pedig sok mindent fizetnek az ember helyett. László szerint nagy összefogás nincs a kinti magyarok között, de van egy kemény mag, amely néha szervez összejöveteleket. Ahogy mondja, Dubajban is igaz, hogy „nem vagyunk egy összetartó nép”.

Neki szerencséje volt, mert hatalmas munkával sikerült kiépítenie egy utazási irodát, amely kifejezetten a kilátogató magyarok számára szervez programokat az Emirátusokban. Komplett csomagjai vannak, amihez magyar idegenvezetés, bérautó és a repülőtéri transzfer is beletartozik.


Ha valaki síelni akar, azt is megteheti Dubajban     Fotó: 10perc.hu


„Három gyerekes apaként tudom, hogy nem egyszerű egy nyaralás, de ezt a csodát mindenkinek látnia kell. A vendégeim kilencven százaléka visszatér, mivel legalább két hónapra való látnivaló van jelenleg az Emirátusokban. Sőt, mire a végére érünk, lesz két új…” – mesélte Falusi László.

A férfivel a középső fia kivételével a teljes családja kiköltözött, a legkisebb gyermek például ott jár iskolába, ahol angolul folyik az oktatás, de az arab nyelv szépségeibe is beavatják őket. Természetesen évente egy-két alkalommal hazalátogat – akárcsak a kint élő magyarok döntő többsége –, és olyankor végiglátogatja az itthon élőket, akiket folyamatosan próbál kicsábítani pár napra. Mint mondta, több mint kevesebb sikerrel.

Azok, akik kilátogatnak Dubajba, vélhetően egy életre szóló élményben részesülnek. Ugyanis Dubaj a nyüzsgő, a bohém, a pörgő, az iránymutató, egy világviszonylatban is ismert város, lazább szabályozásokkal. Bármit, bármikor csinálhat az ide látogató, síelhet augusztus közepén, fürödhet szilveszterkor a tengerben, kirándulhat a hegyekben, rengeteg flamingót láthat a város közepén. De akár elmehet yachtozni, helikopterezni, vagy akár kimehet vásárolni és nézelődni a város híres halpiacára.

Főkép forrása:
10perc.hu
Címkék:
#Dubaj

További cikkek