EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Kínai „demokrácia” a hongkongiaknak: kilencven képviselőből csak 20 választható

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: TASR

Peking "fényes jövőt" jósol a különleges közigazgatási státusú városnak, miután a kínai vezetés által módosított választási törvény alapján megtartották a helyi törvényhozói tanácsi választásokat.

Választásokat tartottak Hongkongban, olyan igazi „kínai demokrácia” szerintit, és a törvényhozói tanácsi voksolást már a kínai parlament – képünkön – által módosított hongkongi választási törvény alapján rendezték meg. Ennek egyik alapvető lényege, hogy a kilencven képviselői helyből a lakosság összesen húszról dönthetett, és eleve csak a Pekinghez lojálisnak tartott jelöltek indulhattak.

Ezek után senki sem csodálkozott a végeredményen: győztek a Peking-pártiak – „véletlenül” valamennyi képviselőt ők adják majd –, ám erre nem lesznek túl büszkék, ugyanis South China Morning Post szerint a nagy nyomás ellenére a részvételi arány rekordalacsony volt: alig több mint 1,3 millió ember adta le voksát a szavazásra jogosult 4,5 millió közül.

Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az újonnan megválasztott képviselők január 3-án teszik le a hivatali esküt. Peking a választásokra kiadott egy úgynevezett fehér könyvet, amelyben kijelentette, Hongkongban a kínai vezetés "állította helyre a demokráciát".